De tentoonstelling Rebellen en Dwarsdenkers is vanwege het coronavirus voortijdig gesloten. Hierbij een korte impressie met werk van Tyna Adebowale, Sioejeng Tsao, AiRich, Joyce Overheul en de poëts: Tirsa With en Babeth Fonchie.curatoren van Rebellen en Dwarsdenkers: Maria Anna Dienaar en Priscilla Macintosh

Geplaatst door Wg Kunst op Woensdag 18 maart 2020

 

WG Kunst is tijdelijk gesloten ivm het coronavirus


Zonder rebellen en dwarsdenkers geen ontregeling

 Zonder ontregeling slechts vaste patronen en vastgeroeste beelden

 Rebellen en dwarsdenkers vergroten ons wereldbeeld

Geïnspireerd op het gelijknamige thema van de Boekenweek opent zaterdag 7 maart 2020 in WG Kunst de tentoonstelling “Rebellen & dwarsdenkers”.
Een totaalkunstwerk met rebelse beeldende kunst, literatuur, video-interviews, muziek, poëzie, illustraties en foto’s.

Rebellen en dwarsdenkers zijn nodig en ontstaan vaak vanuit verdrukte en onderdrukte gemeenschappen in de samenleving. De dagelijkse ervaringen van dwarsdenkers verhouden zich tot grote maatschappelijke debatten in de samenleving. Zij dwingen verandering van beperkende systemen af. Kortom: geleefde ervaringen zijn de motor van rebellie en verzet in het belang van een betere wereld.

Priscilla Macintosh en Maria Dienaar zijn de gastcuratoren van deze tentoonstelling.

Zij hebben een aantal kunstenaars gekozen die vanuit verschillende disciplines en invalshoeken met hun kunst sociale en politieke verandering weergeven. Uit de zoektocht naar rebellen en dwarsdenkers, kwamen voornamelijk vrouwen naar voren. De kunstenaars tonen waarom kunst van rebellen nog steeds hard nodig is. Kunstenaars met ieder een eigen beeld en verhaal. Relevant, dwars en rebels. De werken tonen d.m.v. mixed-media, fotografie en illustraties onderwerpen, zoals feminisme, gender, seksualiteit en representatie. Het zijn moderne beelden van kunstenaars die hedendaagse maatschappelijke thema’s, zoals discriminatie, cultuur en klimaatverandering omzetten in kunst en hierbij onder andere gebruik maken van popcultuur, mode, muziek, mythen en spirituele esthetiek.

Rebellen en dwarsdenkers steken op verschillende fronten hun nek uit voor een betere wereld, om zo onzichtbare werelden en verhalen zichtbaar te maken. Zij tekenen, dansen, schrijven, ontwikkelen en kneden letterlijk nieuwe elementen die nodig zijn om een betere wereld te creëren voor ons allen.

In Rebellen & Dwarsdenkers is werk te zien van beeldend kunstenaars:

Airich, Tyna Adebowale, Sioejeng Tsao, Joyce Overheul 

poëts: Tirsa With en Babeth Fonchie.

Kim Dankoor heeft diverse rebelse kunstenaars geïnterviewd: Surya NahumuryNadine Ridder, Evelyn Agyemang,  Eunice Weerwind, Thami Schweichle,  Babeth Fonchie,  Priscilla Vaudelle,  Mahutin Awunou,  Sameha Bouhalhou,  Daryll Ricardo Landbrug, Maria Dienaar,  Priscilla Macintosh,
De interviews zijn te zien tijdens de tentoonstelling

 

Opening zaterdag 7 maart 2020 van 17.00-19.00

Tentoonstellingsperiode 8 maart t/m 22 maart 2020

Geopend dinsdag t/m zondag 13.00-17.00

WG Kunst

Marius Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam