VERHAAL IN BEELD

In het educatieve aanbod van WG Kunst staat de combinatie van beelden en verhalen centraal. Dit biedt een unieke kans om de verbeeldingskracht van kinderen te stimuleren en hun interesse in zowel kunst als verhalen te vergroten. Voor de tentoonstellingen die we organiseren rondom de Kinderboekenweek en de Boekenweek vraagt WG Kunst illustratoren en auteurs. Denk aan Mylo Freeman, Brian Elstak, Ted van Lieshout, Harriët van Reek, Fiep Westendorp/Max Kisman, Wim Hofman, Thé Tjong Khing, Yvonne Jagtenberg en De Tekenaars van Toon Tellegen.

Waarom is dit zo speciaal? Omdat we geloven dat kunst niet alleen draait om het kijken, maar ook om de verschillende verhalen die kunstwerken voor verschillende mensen vertellen. Door beeld en verhaal samen te brengen, bieden we ervaring die de verbeelding prikkelt en begrip voor anderen stimuleert. Leerlingen worden aangemoedigd om met elkaar te praten over de betekenissen en emoties van de kunstwerken. Dit opent de deur om vooroordelen te heroverwegen en open te staan voor nieuwe ideeën.

 

AANBOD

Kinderboekenweek project 2024:  MYLO’S MUSEUM

Ontdek kleur geïnspireerd op het werk van Mylo Freeman!

Een interactieve rondleiding en een tekenworkshop op maat met het thema ‘Lekker Eigenwijs’ voor groep 1 t/m 8

 

Praktische informatie

Wanneer: 9 sep t/m 1 nov 2024 bij WG Kunst en op aanvraag op locatie

Kosten: € 170,-

Duur: 1 ½ uur

Aanmelden: wgkunst@wgkunst.nl

 

Workshop Bij Mij Thuis – Doeboekje

 

 

 De opdracht bij deze workshop is simpel maar veelzijdig: we nodigen de kinderen uit om in een mooi vormgegeven doeboekje tekeningen te maken die hun eigen ‘thuis’ in beeld brengen. De voorkant van het boekje geeft plek aan een naam en de kinderen tekenen iets in of voor het raam dat op de voorkant staat afgebeeld, terwijl ze nadenken over hun eigen (t)huis. Vervolgens vouwen ze het boekje open en gaan ze hun eigen thuis tekenen, waarbij ze de focus leggen op wat zij belangrijk vinden in hun thuisomgeving. Denk hierbij aan de familie waarmee ze samenleven: vader, moeder, broertjes en/of zusjes, opa en oma, en eventueel huisdieren. Op de achterkant van het papier kunnen de kinderen een kort stukje tekst schrijven over wat zij het belangrijkste vinden bij hen thuis.

Deze opdracht wordt geïnspireerd door de creaties van verschillende kunstenaars, waarbij we de kinderen uitdagen om hun eigen fantasie te gebruiken om hun ‘thuis’ in beeld te brengen. Aan het einde van de workshop zullen enkele van de gemaakte kunstwerken worden uitgelicht en besproken met de makers. Het doel van deze workshop is dat elke leerling zelfbewust, tevreden en trots naar huis gaat met een prachtig kunstwerk dat hun eigen creativiteit en unieke visie op hun thuis reflecteert.

 

Praktische informatie

 • Materialen: Oliepastel, viltstiften, voorbedrukte doeboekje
 • Locatie workshop: op locatie
 • Begeleiding: 2 kunstenaars met ruime didactische ervaring
 • Duur: 1 ½ uur
 • Tijdstip: op aanvraag
 • Prijs: € 180,-

 

 

Workshop Lettersoep

 

 

 

 

In deze workshop vragen we de kinderen om zichzelf te laten zien aan de wereld door middel van een tekening. De eerste letter van hun voornaam (of een andere letter uit hun naam) staat centraal. Deze letter wordt groot neergezet en ze kunnen deze tekenen met potlood. De kleurkeuze zegt al iets over henzelf. Vervolgens versieren de kinderen hun letter met symbolen en andere toevoegingen die iets vertellen over wie ze zijn. Het doel is om iets persoonlijks te maken: een mix van werkelijkheid, fantasieën, dromen en verlangens.

We dagen de leerlingen uit om iets te laten zien van hun eigen leefwereld, alsof ze het presenteren aan iemand uit een totaal andere cultuur die hun taal niet spreekt. Wat zouden ze diegene willen laten zien? Wat zijn hun dromen, fantasieën en interesses? Het gaat om het delen van hun eigen unieke plek op school, in de buurt, thuis of met vrienden en vriendinnen.

Praktische informatie

 • Materialen: aquarelpotloden, waterpenseel, stevig papier
 • Locatie workshop: op locatie
 • Begeleiding: 2 kunstenaars met ruime didactische ervaring
 • Duur: 1 ½ uur
 • tijdstip: op aanvraag
 • Prijs: € 180,-

 

Workshop Scratch Tekening

Dit programma wordt op maat aangeboden voor verschillende leeftijdsgroepen: groep 1 t/m 3 (onderbouw) en groep 4 t/m 8 (midden- en bovenbouw). We dagen de leerlingen uit om hun reiservaringen op een creatieve manier uit te drukken. Ongeacht het niveau, krijgen de leerlingen dezelfde uitdaging: een scratch tekening maken. Dat houdt in dat ze lijnen op een zwart vlak uitkrassen, wat lijkt op gravures.

Tijdens de introductie praten we over verschillende voertuigen en reiservaringen, waarbij we onze fantasie in de vrije loop laten.  Denk aan een vlot, een plafondfiets of zelfs een menselijk voertuig! Hierna gaan de leerlingen aan de slag. Voor de onderbouw richten we ons op de dagelijkse belevingswereld van de leerlingen en laten we hen hun eigen (verzonnen) voertuig tekenen. Ze kunnen zich laten inspireren door de voertuigen in Hofman’s werk. Voor de midden- en bovenbouw wordt de opdracht iets uitdagender, waarbij ze ook de omgeving van hun voertuig meenemen.  De leerlingen van de midden- en bovenbouw worden ook gestimuleerd om in ieder geval een gedeelte diapositief te tekenen. Diapositief wil zeggen uitsparing van de vorm binnen het zwarte vlak.

Met een houten kraspen gaan de leerlingen aan de slag op stevig karton, waarbij ze delen uitkrassen om hun tekening tevoorschijn te laten komen. Ze werken in zwart-wit, waarbij ze afwisselend zwarte delen sparen en witte lijnen krassen. Na afloop van de workshop evalueren we gezamenlijk het gemaakte werk en bespreken we verschillende kenmerken. En natuurlijk mogen de tekeningen direct mee terug naar school!

Praktische informatie

 • Materialen: Stevig karton op A4 formaat, dat is voorbedrukt met een zwarte inktlaag. Uit deze inktlaag kunnen met behulp van een houten kraspen delen worden weggekrast. De kraspen heeft aan de ene kant een punt en aan de andere kant een schuin afgevlakt gedeelte, waarmee grotere lijnen en vlakken kunnen worden getekend.
 • Locatie workshop: op locatie
 • Begeleiding: 2 kunstenaars met ruime didactische ervaring
 • Duur: 1 ½ uur
 • tijdstip: op aanvraag
 • Prijs: € 180,-

 

Workshop Strookstrip

In deze workshops maken de leerlingen een stripverhaal in minstens drie frames, waarbij ze een gebeurtenis uitwerken die zich afspeelt in hun (zelfbedachte) familie(s) van mensen, dieren of gebruiksvoorwerpen. De drie frames tonen  de situatie vóór, tijdens en na een gebeurtenis. Er worden strips en andere kunstwerken bekeken als inspiratiebron zodat de kinderen net zoals kunstenaars vrij en creatief kunnen werken. De leerlingen kunnen hun strip aanvullen met tekstballonnen en onomatopées (….). Na afloop bespreken we enkele werkstukken samen en kijken we naar de kracht van elk werk. Het doel van de workshop is dat elke leerling trots en zelfbewust is over zijn of haar werk.

 

Praktische informatie

 • Materialen: uitvouwbaar boekje van papier, aquarelpotloden en waterpenselen
 • Locatie workshop: op locatie
 • Begeleiding: 2 kunstenaars met ruime didactische ervaring
 • Duur: 1½ uur
 • Tijdstip: op aanvraag
 • Prijs: € 180,-

 

Naast bovenstaand aanbod kan WG Kunst ook workshops op maat aanbieden.