VERHAAL IN BEELD

 

   

 

In het educatieve aanbod van WG Kunst staat de combinatie van beelden en verhalen centraal. Dit biedt een mooie kans om de verbeeldingskracht van kinderen te stimuleren en hun interesse in zowel kunst als verhalen te vergroten. Voor de tentoonstellingen die we organiseren rondom de Kinderboekenweek en de Boekenweek vraagt WG Kunst illustratoren en auteurs. Denk aan Mylo Freeman, Brian Elstak, Ted van Lieshout, Harriët van Reek, Fiep Westendorp/Max Kisman, Wim Hofman, Thé Tjong Khing, Yvonne Jagtenberg en De Tekenaars van Toon Tellegen.

Waarom is dit zo speciaal? Omdat we geloven dat kunst niet alleen draait om het kijken, maar ook om de verschillende verhalen die kunstwerken voor verschillende mensen vertellen. Door beeld en verhaal samen te brengen, bieden we ervaring die de verbeelding prikkelt en begrip voor anderen stimuleert. Leerlingen worden aangemoedigd om met elkaar te praten over de betekenissen en emoties van de kunstwerken. Dit opent de deur om vooroordelen te heroverwegen en open te staan voor nieuwe ideeën.

 

AANBOD WORKSHOPS

Workshop Boekenweekproject 2024 – VERHAAL IN BEELD

Een interactieve rondleiding voor de onderbouw van het VO, gevolgd door een workshop die de Boekenweek viert rond het thema van volgend jaar!

Meer informatie volgt nadat het thema van de Boekenweek bekend is. Boekenweekthema’s van de afgelopen jaren waren De Moeder de Vrouw, Rebellen en Dwarsdenkers, Eerste liefde, Tweestrijd, Transformer (over identiteit) en Bij ons in de familie. In 2024 was in WG Kunst de groepstentoonstelling Familie De Kort, een kunstenaarsfamilie. Hieronder schetsen we een overzicht van het aanbod tijdens de Boekenweken vóó2 2024.

 

Tijdens Eerste liefde werden de workshops verzorgd door de deelnemende kunstenaars Wafae Ahalouch en Joanneke Meester: de Fanclub. Wafae Ahalouch en Joanneke Meester hebben de Fanclub in de kunstwereld geïntroduceerd. De Fanclub gaat over liefde voor jezelf van waaruit liefde voor anderen ontstaat en mogelijk gemaakt wordt. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zodra je fan bent van jezelf kun je ook fan van anderen om je heen worden.

De workshops werden gegeven volgens de aanpak van de Fanclub aan o.a. leerlingen van t Huygens College, jonge meiden van ELANCE Academy en aan studenten van de PABO van de Hogeschool van Amsterdam. Onderdeel van de workshops was het maken van een eigen beeldend werk geïnspireerd op het werk van Wafae Ahalouch.

De tentoonstelling Transformer was geïnspireerd op het boekenweekthema Ik ben alles. Aan de hand van geëxposeerde kunstwerken/gedichten werd ingegaan op het onderwerp ‘identiteit’. Gesproken werd over de manier van werken van de verschillende kunstenaars en inhoudelijk wat de kunstenaar met het werk wil laten zien of bedoelt.

De leerlingen maakten vervolgens zelf een werkstuk op basis van het thema IK BEN ALLES. Zij lieten zich hierbij inspireren door de werken en de werkwijze van de beeldend kunstenaars/dichters om hen heen. De resultaten waren ontwapenend.

Praktische informatie

 • Wanneer: 10 t/m 28 maart 2025 bij WG Kunst en op aanvraag op locatie
 • Duur: 1 ½ uur
 • Kosten: € 190,-
 • Aanmelden: wgkunst@wgkunst.nl

 

Workshop Strookstrip

In deze workshops maken de leerlingen een stripverhaal in minstens drie frames, waarbij ze een gebeurtenis uitwerken die zich afspeelt in hun (zelfbedachte) familie(s) van mensen, dieren of gebruiksvoorwerpen. De drie frames tonen  de situatie vóór, tijdens en na een gebeurtenis. Er worden strips en andere kunstwerken bekeken als inspiratiebron zodat de kinderen net zoals kunstenaars vrij en creatief kunnen werken. De leerlingen kunnen hun strip aanvullen met tekstballonnen en onomatopeeën (klanknabootsingen). Na afloop bespreken we enkele werkstukken samen en kijken we naar de kracht van elk werk. Het doel van de workshop is dat elke leerling trots is op het werk.

Praktische informatie

 • Materialen: uitvouwbaar boekje van papier, aquarelpotloden en waterpenselen
 • Locatie workshop: op locatie
 • Begeleiding: 2 kunstenaars met ruime didactische ervaring
 • Duur: 1 ½ uur
 • Prijs: € 180,-

 

Workshop Portret

Een workshop waarin de leerlingen een zelfportret in de vorm van een uitgeknipte kartonnen figuur maken. Het zelfportret wordt op allerlei manieren ‘aangekleed’ met verf, stof, wol of papier. En natuurlijk kunnen de portretten worden aangevuld met tekstballonnen, waarin leerlingen zelf bedachte teksten of gedichten plaatsen. Na afloop bespreken we enkele werkstukken samen. Het doel van de workshop is dat elke leerling trots is op het werk.

Praktische informatie

 • Materialen: uitvouwbaar boekje van papier, aquarelpotloden en waterpenselen
 • Locatie workshop: op locatie
 • Begeleiding: 2 kunstenaars met ruime didactische ervaring
 • Duur: 1 ½ uur
 • Prijs: € 180,-

 

WG Kunst biedt ook workshops op maat. Neem contact met ons op over de mogelijkheden!