India Tiruvanamalai, Tamil Nadu, India

JOOP HARING

21 t/m 30 juni 2024

In WG Kunst is vanaf half juni 2023 een tentoonstelling te zien van de Amsterdamse beeldhouwer/kunstenaar  Joop Haring (1952). Zijn werk is sterk beïnvloed door de culturen van India en China. Als Artist in Residence heeft hij deze landen vele malen bezocht, om telkens weer te ervaren, hoeveel rijkdom deze landen aan cultuur en geschiedenis hebben. Een verrijking, zoals hij zelf zegt, die hij daarna inzet om tot nieuwe werken te komen.

 

Haring is in december 2023 opnieuw naar India afgereisd om een vervolg te geven aan zijn eerdere succesvolle project The Golden Light, Amsterdam – Varanasi, een presentatie in 2021 in WG Kunst over heilige Hindoe plaatsen. Daar werd het verband gezocht tussen ‘Religie en Licht’  (hard cover boek Engels/Nederlands). In Harings visie is er sprake van magie, wanneer bijzondere natuurverschijnselen de aanleiding vormen voor mensen om zelf  tot een nieuwe religieuze plek te komen. Zo ontstaan rituele plekken.

 

Bij inheemse groepen in Tamil Nadu is de verbondenheid met die natuur voelbaar en worden nieuwe uitingen van deze rituelen zichtbaar. In dit vervolgproject Light/Shadow, an Inspiration is Harings fascinatie voor het magische ervaringsmoment vertaald in nieuwe tekeningen, sculpturen, wandobjecten en foto’s. De onderlinge relatie tussen de werken bieden de toeschouwer een totaalervaring.

Een leporello met informatie over het werk is op de tentoonstelling gratis verkrijgbaar.

Joop Haring is elke dag aanwezig voor vragen en rondleiding bij de werken. Zie ook www.joopharing.com.

 

 

 

OPENING vrijdag 21 juni 17.00-19.00

Openingswoord: Renée Simons

Tentoonstellingsperiode 22 t/m 30 juni 2024

Openingstijden dinsdag t/m zondag 13.00-18.00