Ramon Jan Vet door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 1

Ramon Jan Vet maakt mooie grote kleurrijke olieverf- en acrylschilderijen in Popart cartoon-stijl, die vandaag en morgen nog te zien zijn in de strak-witte expositieruimte van WG Kunst, waar ze geweldig tot hun recht komen.

Geïnspireerd door Roy Lichtenstein en Andy Warhol voert de schilder ons terug in de tijd langs pop- en filmhelden en situaties uit de jaren ’70 en ’80, toen het leven nog simpel en blij was, zonder Twitter en Facebook. Logisch, nu er na de Beatles ook al een ABBA- revival is aangekondigd.

Maar Ramon Jan Vet geeft aan die hang naar het verleden en zoete plaatjes, zoals het schilderij “Jip en Janneke”, een scherp randje door de schaduw van een Disney figuur op de achtergrond te plaatsen, als teken van een plastic nep geluk, dat helemaal niet overeenkwam met de realiteit.

Ook laat hij bij het schilderij Paul McCartney de pijp en appel zien van Magritte; “ceci n’est pas une pipe”, dus was/is het wel allemaal wat het leek/lijkt? En zijn die tranen in het prachtige doek”” Save the Forest” wel bedoeld voor het regenwoud of huilt de mooie vrouw om de vergankelijkheid van haar eigen schoonheid?

Vrouwen moesten de grote ogen en lange wimpers van Minnie hebben om mee te tellen, maar werden toch altijd door de man gedomineerd en waren gedoemd ongelukkig te worden in hun liefdesrelatie! Zo zien we vaak de Lichtenstein-tranen en ongelukkige gezichtjes! Maar ook de puistige puber die in het nu gelukkig zijn iPhone heeft om zich in te verstoppen en mee te vermaken.

Natuurlijk is het heden ook niet ideaal en kent ook het digitale tijdperk zijn nepbeelden en toestanden en moeten we op onze hoede blijven voor globalisme en onderdrukkende krachten, zoals het masker van Guy Falkes ons toeroept vanachter de Mona Lisa!

Maar de Mona Lisa van Ramon Jan Vet is ook gewoon een juweeltje om naar te kijken! Wil je genieten van een superportret van Brigitte Bardot als Minnie of een prachtige compositie van Audrey Hepburn, of de Cartoon Scene “ I love you” die van het doek afknalt, loop even binnen en laat je verrassen door deze kunstwerken, die mooi en krachtig geschilderd zijn, maar soms ook heel gracieus overkomen!

  1. Ramon Jan Vet

    Een prachtige inspirerende omschrijving van mijn tentoonstelling in WG Kunst. Ans Bruijn dank je wel.

    Groet van Ramon Jan Vet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.