Ook dit jaar heeft WG Kunst weer een geweldige kunstenaar in het Kinderboekenweekproject.

In 2021 presenteert WG Kunst Yvonne Jagtenberg (1967, Tilburg) in het kader van de jaarlijkseKinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is BEROEPEN, onder het motto ‘Worden wat je wilt. Aan de hand van het thema van de Kinderboekenweek 2021 kunnen kinderen fantaseren over wat zij later willen worden. De gekozen titel van de tentoonstelling wil laten zien dat elk kind op dit moment al helemaal goed is. Alles is er al. Daarnaast kun je natuurlijk een beroep zoeken en vinden dat je als een handschoen past. Zo is Yvonne Jagtenberg zelf kinderboekenschrijver en –tekenaar geworden.

Jagtenberg heeft een groot oeuvre op haar naam staan, waarmee zij vele prijzen heeft gewonnen. Zij  ontving in 2019 en 2020 de Gouden Penseel. Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde is haar meest recente boek.  Zij is een dubbeltalent: zij schrijft en tekent haar eigen boeken. In het werk van Jagtenberg staat vrijheid centraal. Het is belangrijk om je eigen plan te trekken, datgene te doen waar je zelf gelukkig van wordt. In haar werk is veel humor te vinden. In haar bekroonde werk Mijn wonderlijke oom spelen vrijheid en avontuur een belangrijke rol. Het boek is een ode aan filmmaker Jacques Tati en zijn film Mon Oncle.

Het beeldend werk van Jagtenberg is sprankelend, speels, uitdagend en vol contrasten. Zij is een totaal eigen geluid binnen de kinderboekenillustratiewereld. In haar tekeningen gebruikt zij allerlei verschillende materialen en technieken, die samen een harmonieus geheel vormen. Losse lijnvoering wordt gecombineerd met kleurvlakken waaruit wonderbaarlijke figuren ontstaan. De lege vlakken scheppen lucht en ruimte in haar werk. Jagtenbergs kleurgebruik is sober en zij hanteert een ogenschijnlijk kinderlijke manier van tekenen. Zij is een eigenzinnige schrijver en tekenaar, die in alle facetten van haar werk, tekst en beeld, vrijheid en onafhankelijkheid uitdraagt.

De tentoonstellingsruimte van WG Kunst wordt geheel in de (teken)stijl van Jagtenberg getransformeerd tot een eigen wereld. Met behulp van een lijnenspel op de muren, met verschillende doorkijkjes en perspectieven, wordt een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. Daarbinnen wordt op eigenzinnige wijze een selectie van originele illustraties getoond, waaronder de originele tekeningen uit Mijn wonderlijke oom. Ook maakt Jagtenberg enkele nieuwe werken, onder meer een muurschildering, gericht op het thema van de Kinderboekenweek. Tijdens de tentoonstelling zijn 2 art prints in oplage beschikbaar. In WG Kunst worden workshops voor schoolklassen van het basisonderwijs gegeven. Tijdens dit project verschijnt in september het nieuwste prentenboek van Jagtenberg ik ben Pippi niet!

In het Kinderboekenweekproject staat het belang van de autonome beeldende kracht binnen het kinderboekcentraal. WG Kunst toont het  originele werk van Yvonne Jagtenberg graag aan een groot publiek.  Haar werk prikkelt de verbeelding van kleine en grote mensen.

 

TENTOONSTELLINGSPERIODE zaterdag 11 september t/m zondag 7 november 2021

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur, 

OPENING p.m.

WG Kunst  |  Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam  |

www.wgkunst.nl  | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl