Willem Broens


In 2021 exposeert Willem
Broens met nieuw werk in WG Kunst, onder de titel ‘Hommages 3’. Zijn hommages zijn een ode aan het lezen, aan het kijken en aan de metamorfose. Het zijn uithangborden voor de literatuur.

Willem Broens is Neerlandicus en beeldend kunstenaar. Hij woont en werkt op Texel. Sinds 2009 is hij bezig met zijn project Hommages. Eerder – in 2011 en 2015 – waren zijn Hommages te zien bij Wout Vuyk Kunst Galerie in Amsterdam.

Broens beschouwt schrijvers en dichters als een spoorboekje bij het leven. Hij wil zijn helden verbeelden in zijn idioom; hij geeft ze antwoord. Het zijn bladzijden van de vergankelijkheid. Op de zinken en koperen platen worden ‘Zolen van de herinnering’ gemaakt. Het zijn verwonderingssuites. In zijn werk onderzoekt hij hoe denken, lezen, bewustzijn en ervaring met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden.

Broens zegt hier zelf over: ’Tekst is te vergelijken met een raakvlak, een huid. Lezen is een schuivende beweging over de huid. Lezen kan schrammen veroorzaken. Lezen is vergelijkbaar met een lichamelijke aanraking. Je kunt met de ogen al lezend het lichaam van de tekst schaden. Je rent en springt, kijkt op en duikt weer in de teksten en je ervaart de aanrakingen. Lezen is op te vatten als een oeroude lichaamscultuur. De lijfelijkheid van de tekst is niets meer dan een fantasma, een restant van de verloren wereld. Ik ben op zoek naar die wereld via de teksthuid, via de huid van oude en verweerde zinken en koperen platen. Ik ben aan het spoorlezen, ik wil de schrammen langs om te weten hoe het binnen in de ander is. Dat verlangen is mijn drijfveer.’

In de tentoonstelling in WG Kunst toont Broens een vijftiental nieuwe Hommages aan schrijvers en dichters, onder andere Samuel Beckett, J.L. Borges , Raymond Roussel, F. van Dixhoorn,  b. zwaal, W.G. Sebald, Annie M.G. Schmidt, F. Harmsen van Beek, H.C. ten Berge en Charles Baudelaire.

De Hommages zijn van verschillende materialen gemaakt. Broens werkt met gemengde technieken op zink, koper, hout en andere materialen. Naast de Hommages toont hij ook enkele andere werken, voornamelijk op papier.

Tentoonstellingsperiode nog onbekend

Openingstijden dagelijks tussen 13.00 uur-17.00 uur (maandag gesloten)

In verband met corona vindt geen openbare opening plaats.

Besloten opening voor genodigden door Dick Willems, dokter en filosoof

Willem Broens is op alle dagen aanwezig.

Reserveren tijdslot van een half uur via www.wgkunst.nlof op afspraak

WG KUNST

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl