Van WG naar AMC

Kunst – Wetenschap – Geschiedenis

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat het Academisch Medisch Centrum zijn deuren opende en het Binnengasthuis en het Wilhelmina Gasthuis als ziekenhuis werden ontmanteld.
In nauwe samenwerking met het AMC organiseert WG Kunst: WG OK – van WG naar AMC.  Een manifestatie waarin kunst, wetenschap en geschiedenis op theatraal-artistieke wijze samenkomen. Het Wilhelmina Gasthuisterrein dient als locatie voor deze  kunstzinnige hommage.

De tentoonstelling is gericht op het lichaam, als object van vervreemding. Wij leven dagelijks in ons lichaam en ervaren dat als een vanzelfsprekendheid. Tot het lichaam een eigen weg gaat. Dan raken wij ontregeld, zoals bijvoorbeeld door ziekte of ouderdomsverschijnselen.
In de slaap neemt ons lichaam ons bewustzijn volledig over, evenals tijdens een operatie onder narcose.

De manifestatie omvat drie installaties:
De Incisie – WG Kunst
De Wachtkamer – Punt WG
Wilhelmina’s Reis – boven de straat tussen WG Kunst en Punt WG

 

De Kunstinstallatie De Incisie in de expositieruimte van WG Kunst  (voormalig afdeling Interne Geneeskunde) is een artistieke interpretatie van een operatiekamer. Het gaat niet om  nabootsing van de werkelijkheid. Mede met behulp van authentieke instrumenten en accessoires wordt een sfeer bereikt die het midden houdt tussen droom en werkelijkheid.
De toeschouwer wordt uitgedaagd met andere ogen naar het menselijk lichaam te kijken en dit als zintuiglijke ervaring te beleven.
In het paviljoen waar voorheen de Vrouwenkliniek was gevestigd is een Wachtkamer ingericht, waar bezoekers tot rust kunnen komen en kennis kunnen nemen van andermans herinneringen.
Boven de straat, tussen de twee paviljoens, hangt Wilhelmina’s Reis een groot Buitenkunstwerk met kunstzinnige verwijzingen naar wat zich in de binnenruimtes afspeelt.

Werk van de deelnemende kunstenaars is opgenomen in de installatie.
De kunstwerken bewegen zich op het raakvlak tussen kunst en wetenschap.

Deelnemende kunstenaars:
Jalila Essaïdi
Caren van Herwaarden
Teja van Hoften
Jelle Kampen
Jeroen Kee
Pauline Wiertz
Thijs van der Poll

Onderdeel van de manifestatie is het verzamelen van Herinneringen aan het Wilhelmina Gasthuis. Het publiek wordt opgeroepen herinneringen aan het Wilhelmina Gasthuis in te leveren.

Op de website www.wilhelminagasthuis.nl wordt een levend archief van herinneringen in tekst, geluid en beeld opgebouwd.
Voor het delen van herinneringen: herinneringen@wilhelminagasthuis.nl  

Als onderdeel van de wachtkamer is nu ook de film Huishoudens van Steen van Kees Hin te zien.

 

OPENING
17 november

TENTOONSTELLING
t/m 16 december 2012

OPEN
woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00

 

< Archief