WG Kunst presenteert het project Eerste Liefde in aansluiting op het gelijknamige thema van de Boekenweek 2022. Het boekenweekproject FIRST LOVE is het vierde in een jonge traditie, waarbij het thema van de Boekenweek beeldend wordt uitgewerkt met een literaire component.  Gekozen is voor een solotentoonstelling van Wafae Ahalouch als curator/beeldend kunstenaar. Het werk van WafaeAhalouch wordt gecombineerd met poëzie van dichterTjitske Jansen en een samenwerking met beeldend kunstenaar Joanneke Meester. Beiden op uitnodiging van Ahalouch.

In de tentoonstelling zijn schilderijen, muurinstallaties en gedichten te zien. In al het werk van Wafae Ahalouch isliefde een belangrijk onderdeel. Binnen de tentoonstelling combineert zij bestaand werk met nieuw werken. Ook maakt zij voor deze expositie een wandtapijt. waarin de spectaculaire en spirituele kant van manifesteren naar voren komt. De werken verhullen en onthullen op een speelse manier haar visie op het leven. In haar werk zet zij het circus vaak in als metafoor, met bijbehorende verleidingen en verwachtingen. Immers, de liefde is  ook een circus van emoties, verleidingen, euforische highs and lows. Wat de titel doet vermoeden blijkt echter de eerste misleiding te zijn van de expositie, het is de zelfliefde die hierachter schuil gaat en niet de romantische.

Tjitske Jansen maakt speciaal voor FIRST LOVE twee gedichten, die in de tentoonstelling worden opgenomen.  

Het samenwerkingsproject De Fanclub met Joanneke Meester was al begonnen in 2019 en krijgt in deze expositie een vervolg. Liefde en spiritualiteit staan centraal in De Fanclub, eveneens onderdeel van de tentoonstelling. De Fanclub is een levensinstelling en bestaat al een tijd in de vorm van bijeenkomsten, gebaseerd op een boek en spelregels van Willem de Ridder: Spiegelogie. De Fanclub gaat over liefde voor jezelf van waaruit liefde voor alles om je heen ontstaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wafae Ahalouch en Joanneke Meester hebben de Fanclub in de kunstwereld geïntroduceerd en zullen in deze periode workshops verzorgen voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

OPENING  zaterdag 9 april 17.00-19.00 uur

met openingswoord door Abdelkader Benali

Tentoonstellingsperiode zaterdag 9 april t/m zondag 1 mei 2022

Openingstijden dagelijks 13.00-17.00 uur (maandag gesloten)

Finissage 1 mei met om 15.00 gedichtenvoordracht van Tjitske Jansen

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl | wgkunst@wgkunst.nl | 020 6161515

korte biografie

Wafae Ahalouch (Tanger, 1978) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde af aan de HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2001, aansluitend volgde ze werkperiode aan De Ateliers en later ook aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Ze kreeg nationaal en internationaal erkenning in de vorm van diverse nominaties, prijzen, beurzen en verschillende residenties. In 2003 won ze o.a. de Koninklijke  Prijs voor Vrije Schilderkunst. In de loop van haar carrière is haar werk te zien geweest in solo- en groepstentoonstellingen, o.a. in Künstlerhaus Bethanien, Berlijn; Wiels, Brussel; EKWC, Den Bosch; De Nederlandsche Bank, Amsterdam; Club Solo, Breda; Billboard Festival, Istanbul en Cassablanca; Museum Arnhem; Framer Framed, Amsterdam; MarrakechBiennale 5; FIAC, Paris; Stedelijk Museum Zwolle, Musée de Marrakech; Schloss Marquardt, Potsdam; Young Artists Biennale, Bucharest, W139, Amsterdam en Centraal Museum, Utrecht. Haar werk is opgenomen in diverse kunstcollecties in o.a. Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

 

Met dank aan Stadsdeel West Amsterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaanfonds, Stichting Stokroos, Lirafonds