The Final Call
mei, 2023
karton, stuc, primer, hout, spijkers, telefoon, potlood, lampje, papier
38 x 48 cm

Aanleiding: Mijn dochter (25) is recentelijk haar moeder verloren. Haar grote wens is om met haar moeder te bellen, zoals ze dat dagelijks meerdere malen deden.

Betekenis: The Final Call. In dit werk wordt de mogelijkheid geschapen om een allerlaatste gesprek met je overleden dierbare te voeren. Het allerlaatste gesprek, daarna bestaat die mogelijkheid niet meer. Wanneer ga je bellen? Doe je dat zo snel mogelijk na het overlijden of wacht je op een ander moment in de tijd?  De mogelijkheid om nog een keer te bellen kan je kracht en hoop geven om het leven aan te gaan.

De geturfde streepjes zijn de dagelijkste momenten van willen bellen, maar niet gedaan tot nu toe.

Kringloop: Alle materialen zijn gevonden op straat met uitzondering van het lampje, stuc en primer. Alle gevonden materialen zijn hergebruikt en hebben een nieuwe functie gekregen. De materialen zijn ondergeschikt gemaakt aan het idee achter het werk. Zo zijn de stukken karton geen verpakkingsmateriaal meer maar fungeren als wanden. De houten plankjes deden jaren dienst als vloerdelen in een Amsterdamse woning in de Pijp en de telefoon heeft duizenden gesprekken mogelijk gemaakt in het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Kringloop als de levenscirkel geeft vorm aan de menselijke kringloop van welkom, hechten, intimiteit, verlies en afscheid, rouwen en betekenisgeving. De cirkel staat voor ons leven in zijn totaliteit.