Solopresentatie van Victor Onstein in WG Kunst Amsterdam – Oud Licht
7 april t/m 16 april 2023

Victor Onstein, uit de serie: ‘Oud licht’, 2022.

Van 7 april t/m 16 april 2023 presenteert kunstenaar Victor Onstein (1953) een serie nieuwe werken in WG Kunst Amsterdam onder de titel ‘Oud licht’. Het is voor het eerst sinds ruim tien jaar dat Onstein nieuw werk toont. Zijn werken tonen imaginaire landschappen waarbij het oog van de kijker verdwaalt in veelvormige en organisch gevormde composities. Deze nieuwe werken worden getoond in relatie tot een reflectie sculptuur en videoperformance die Onstein in 2009 maakte.

Onzichtbaar schilderen – een bijzonder maakproces
In de afgelopen jaren is Onstein op zoek gegaan naar een eigen schildermethode, die hij zelf omschrijft als ‘onzichtbaar schilderen’. Waar zijn eerdere werk gekenmerkt wordt door een concrete beeldtaal laat zijn nieuwe werk veelvormige abstracte beelden zien die doen denken aan imaginaire landschappen. Onstein raakte ervan overtuigd ‘dat het vloeibare volgen van olieverf, het zacht maken, zodat het organisch wordt, een manier kan zijn om onder de huid te kruipen van iets nieuws. ‘Waarbij net als in de natuur niets werkelijk slordig is maar altijd een compositie, opgebouwd uit vormen die bepaalde wetten volgen’, aldus Onstein. Wat er precies gebeurt tijdens het maken van het werk onttrekt zich gedeeltelijk aan zijn zicht en vooral controle. Onstein zoekt tijdens het maakproces naar de spanning tussen het vergroten van de controle en tegelijk het toelaten van het toeval. Hij wil tijdens het werkproces niet streven naar een bepaald resultaat, maar zichzelf verrassen.

Nieuw en eerder werk – Oud licht / Actueel licht
In relatie tot de nieuwe werken is een eerder werk te zien. Een licht reflecterende sculptuur met de titel ‘Actueel licht/Striptease’ en een videoperformance die Onstein rond het werk ontwikkelde.

Opening vrijdag 7 april 17:00
Op vrijdag 7 april om 17:00 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling plaats. Tijdens de opening geeft Onstein een performance met zijn werk ‘Actueel licht/Striptease’. Ook gaat hij in gesprek met kunsthistoricus Brecht Russchen over zijn werk.

Speciaal performance programma
Naast de presentatie van zijn werk geeft Onstein op drie momenten een live performance met zijn werk ‘Actueel licht/Striptease’, waarbij het licht ontdaan wordt van zijn kleuren. De performance vindt plaats op vrijdag 7 april tijdens de opening, op woensdag 12 april om 19:30 en zondag 16 april om 16:30. Na afloop van de performance gaat Onstein in gesprek met kunsthistoricus Brecht Russchen over zijn werk.

Victor Onstein – Oud Licht
7 april t/m 16 april 2023

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, 1054 SP Amsterdam
Open van 13.00 tot 17.00, maandag gesloten
Toegang gratis


Noot voor redactie
Voor meer informatie over het werk of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Victor Onstein, vonstein@upcmail.nl, 06-40466644