Solopresentatie van Victor Onstein in WG Kunst in Amsterdam

Van 7 t/m 16 april presenteert WG Kunst een serie nieuwe werken van kunstenaar Victor Onstein (1953) onder de titel ‘Oud licht’. Het is voor het eerst sinds ruim tien jaar dat Onstein nieuw werk toont. Zijn ‘onzichtbaar geschilderde’ werken bestaan uit complexe en intrigerende beelden waarin figuratie en abstractie elkaar ontmoeten. Deze nieuwe werken worden getoond in relatie tot een reflectie sculptuur en bijbehorende videoperformance die Onstein in 2010 maakte.

Onzichtbaar schilderen – een bijzonder maakproces
In de afgelopen jaren is Onstein op zoek gegaan naar nieuwe manieren van verbeelden. Waar zijn eerdere werk gekenmerkt wordt door een concrete beeldtaal laat zijn nieuwe werk een complexer beeld zien. Onsteins werkmethode houdt nauw verband met deze andere manier van verbeelden. Zelf spreekt hij van ‘onzichtbaar schilderen.’ Wat er precies gebeurt tijdens het maken van het werk onttrekt zich aan zijn zicht en vooral controle. Onstein zoekt in het maakproces naar de spanning tussen het vergroten van de controle en tegelijk vergroten van het toeval. Hij wil graag samenwerken met zijn werkmateriaal, niet streven naar een bepaald resultaat, maar zichzelf verrassen.

Nieuw en eerder werk – Oud licht x Actueel licht
In de context van de nieuwe werken zijn twee eerdere werken te zien. Een licht reflecterende sculptuur met de titel ‘Actueel licht’ en een videoperformance die Onstein rond het werk ontwikkelde.

Speciaal performance programma
Naast de presentatie van zijn werk geeft Onstein op drie momenten een live performance met zijn werk ‘Actueel licht’ onder de titel ‘Striptease’, waarbij het licht ontdaan wordt van zijn kleuren.

OPENING: vrijdag 7 april 2023 van 17.00-19.00 (met live performance)

Openingswoord Brecht Russchen, hoofd communicatie Oude Kerk Amsterdam Tentoonstellingsperiode 7 t/m 16 april 2023

Openingstijden dagelijks 13.00-17.00 of op afspraak (maandag gesloten)

Arist Talk woensdag 12 april 19.30

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl