Handelingsonbekwaam
2024
Techniek: watten, zwart foam board, wit potlood, stenen
Binnenmaten : 48 cm hoog x 38 cm breed x 18 cm diep

Psychotherapeut Louis Tas zei ooit: “Schaamte is een gebrek aan empathie met jezelf in combinatie met een overmaat aan ontzag voor het oordeel van de buitenwereld.”

De stomp die je voelt als iemand je beledigt of uitlacht, of als je denkt dat je iets doms hebt gedaan. Het doffe gevoel daarna. Mijn hoofd vult zich met watten, ik kan niet meer denken. Ondertussen voel ik me geparalyseerd en zwaar, alsof stenen in mijn lichaam mij naar beneden willen duwen.

Toen ik dit beeld maakte kreeg ik associaties met schaamte voor het vrouw zijn en de ellende die dit in veel delen van de wereld nog steeds met zich mee brengt.
Ik luisterde naar de podcast De Eeuw van de vrouw over o.a. de wet handelingsonbekwaamheid en schrok hoe weinig ik hier van wist en hoe weinig gesproken wordt over deze geschiedenis in Nederland. Voor veel vrouwen in andere delen van de wereld is dit nog steeds een absurde realiteit. Raar hoe de helft van de wereldbevolking beschimpt en beschaamd wordt, nog steeds.
Vandaar de titel.
Je kunt meedoen aan een onderzoek hierover via deze site; vraag je moeder, vader, oma of opa hierover:
https://www.handelingsonbekwaam.nl/overditproject

Meer van Margot van Hams werk is te zien op:
www.margotvanham.com
of volg Margot op:
https://www.instagram.com/margotvan_ham/