In 2020 exposeert Thé Tjong Khing (1933, Purworejo, Indonesië) in WG Kunst, in het kader van de jaarlijkse Kinderboekenweek.  Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is Geschiedenis, onder het motto ‘En toen?’  In het werk van Thé Tjong Khing neemt geschiedenis een belangrijke plaats in.

De Chinees-Nederlandse kunstenaar is veelvuldig gelauwerd voor zijn illustraties. Hedendaagse Nederlandse illustratoren zijn door hem beïnvloed. Hij won drie Gouden Penselen.  Zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005.  Daarnaast ontving hij in 2010 ook de Max Velthuijsprijs, de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor illustratoren.

Begon Thé Tjong King aanvankelijk als striptekenaar, hij is daarna vooral bekend geworden als tekenaar en illustrator. Thé Tjong Khing is een verhalenverteller pur sang: hij heeft een verhaal nodig om te kunnen tekenen. Hij heeft zelf verschillende (prenten) boeken gemaakt zonder tekst en in zijn illustraties kan hij zich helemaal uitleven. Zijn verhalende tekeningen zitten vol actie. De combinatie van gedetailleerd en schijnbaar naïef tekenen heeft zijn werk zeer populair gemaakt.

In de tentoonstelling in WG Kunst wordt een selectie van originele  illustraties getoond. Speciaal met het oog op het thema van de Kinderboekenweek Geschiedenis maakt Khing enkele nieuwe werken (o.a. een muurschildering). Tijdens de tentoonstelling is een werk in oplage beschikbaar (zeefdruk of Art print).

Illustraties uit de volgende boeken zijn in de tentoonstelling te zien: Vos en Haas – Het land van de Nijl,  over het oude Egypte en kerntitel voor de Boekenweek 2020. Zijn eigen prentenboek Jake en de T- Rex dat terugvoert tot de prehistorie. In Bosch – Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… wordt de magische wereld van de 15e– eeuwse kunstschilder Hiëronymus Bosch belicht. Waar is de Kroon gaat over de troonsopvolging binnen het Nederlandse Koningshuis. Ook uit Kunst met Taart en Het grote avontuur van God en  mens zijn illustraties opgenomen.

TENTOONSTELLINGSPERIODE zaterdag 12 september t/m zondag 8 november 2020. De tentoonstelling is dus met een week verlengd

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur.

Gedurende de tentoonstellingsperiode worden in WG Kunst workshops voor schoolklassen van het basisonderwijs gegeven (in ieder geval op dinsdag 29 september en 6 oktober)

 

De tentoonstelling is met maximaal 10 personen tegelijk in WG Kunst te bezoeken,

met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Mondkapjes verplicht.

 

WG Kunst  |  Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam  |

www.wgkunst.nl  | 020 6161515

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door