De tentoonstelling ‘Nagelaten’ is een eerbetoon aan vier overleden kunstenaars: Loes Kater, Lei Molin, Jan Montyn en Henk Rijzinga. Hun werk verdient aandacht omdat kwaliteit tijdloos is.

WG Kunst presenteert een selectie van werken aan een nieuw publiek. Het werk is tevens te koop. Deze groepstentoonstelling biedt een grote variatie aan (olieverf)schilderijen, tekeningen en grafiek.

  

Loes Kater (1956 – 2010) – tekeningen

Uit haar beeldend werk spreekt verwondering voor het hedendaagse in relatie tot het verleden en de kracht van de verbeelding. Haar beeldtaal gaat over de verstoring van de symbiose van mens en natuur. Met haar laatste, metersgrote tekeningen die hier getoond worden focuste Loes Kater op het lijfelijk ervaren van gevoelens met als doel ze helder en concreet te maken en grip te krijgen op de eindigheid van haar onvoltooide leven.

 

Lei Molin (1927 – 1990) – tekeningen en grafiek

Vanuit Limburg verhuisde hij naar Amsterdam en kwam onder invloed van Cobra en het minimalisme. Hij beperkte zich tot abstract werk, de uitbundige kleuren verdwenen uit zijn schilderijen en hij maakte vooral gebruik van wit, zwart en grijs. Vanaf de jaren 80 kwam de kleur in zijn werken terug en maakte hij een bijzonder expressieve periode door. “Aan schilderen is geen barst aan, alleen de eerste veertig jaren zijn moeilijk”. Lei Molins werk is van een ongekende trefzekerheid. Alles is raak! Vorm, compositie en kleur zijn een lust voor het oog.

 

Jan Montyn (1924 – 2015) – etsen

Montyn heeft zijn hele leven gereisd. De werken die getoond worden zijn een kleine selectie uit 50 jaar kunstenaarschap. De kleurenetsen zijn gemaakt in en geïnspireerd op Zuid-Oost Azië. Montyn tekende met de etsnaald. Fijne lijnen doorkruisen kleurvlakken. Een serie prachtige herinneringen aan verre reizen in landen waar politieke spanning en rust samengaan. Deze spanning en rust, maar ook de verwondering over het landschap verwerkte hij in zijn etsen met een volstrekt eigen beeldtaal.

 

Henk Rijzinga (1946 – 2013) – schilderijen

Rijzinga was schilder, beeldhouwer en zeer actief in kunstinitiatieven. Rijzinga schilderde met name luchten. Grote kleurvlakken in beweging. Tevens een aantal schilderijen met het Groningse landschap als onderwerp. Heftig geschilderd met beperkt kleurgebruik. De penseelstreken buitelen over elkaar heen en tonen uitgestrekte verlaten landschappen.

OPENING vrijdag 10 februari 17.00 – 19.00

tentoonstellingsperiode 10 t/m 19 februari 2017

geopend dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00

 

Zie ook Stichting Digitaal Kunstbeheer

 

 

< Archief