Het weekend van 17 t/m 19 mei  2019 wordt in WG Kunst een tentoonstelling georganiseerd geïnspireerd op het werk van de Russische dichter Osip Mandelstam. De tentoonstelling is ter ere van de eerste ontmoeting in Kiev van deze grote Russische dichter met zijn latere vrouw Nadjezjda, nu 100 jaar geleden (mei 1919).

Beeldhouwer Hanneke de Munck en graficus Sietse H. Bakker presenteren gezamenlijk hun werk, geïnspireerd op de gedichten van Mandelstam. Dankzij zijn vrouw Nadjezjda is de poëzie van Osip Mandelstam – in 1938 gestorven in een Siberisch kamp – bewaard gebleven. Zij leerde honderden gedichten uit haar hoofd. Het werk werd voor het eerst in 1963 in de Verenigde Staten uitgegeven.

Sietse Bakker heeft  de gedichten in zijn grafisch werk verwerkt in de vorm van tekst/beeld combinaties. Te zien is o.a. “De laatste fase”, een serie van 13 hout- en linosneden met gedichten van Mandelstam, chronologisch gekozen uit de Voronezj periode (Mandelstams ballingschap).  Zo ontstaat een actuele dialoog met deze dichter en zijn tijd.

Hanneke de Munck toont de bronzen, houten en stenen beelden die zij maakte ter voorbereiding van het Monument voor de Liefde, een gedenkbeeld voor Osip en Nadjezjda Mandelstam. Dit beeld staat in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost én in Sint Petersburg op het terrein van de universiteit, een symbool van culturele verbondenheid.

Tijdens de Weekendsalon zijn tekeningen te zien van leerlingen van de Sri Laksmi basisschool uit Amsterdam Zuid-Oost, gemaakt onder leiding van de School der Poëzie en geïnspireerd op Mandelstams gedichten en levensverhaal. 

In samenwerking met de capaciteitsgroep Slavische talen en culturen van de UvA, uitgeverij en boekhandel Pegasus en de School der Poezie wordt er bovendien een voordrachtwedstrijd en een vertaalwedstrijd van enkele gedichten van Mandelstam georganiseerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 18 mei zal de winnaar van de vertaalwedstrijd bekend worden gemaakt en zullen er gedichten worden voorgedragen.

zondag 19 mei : Art film ‘Keep my Words forever’ over Mandelstam van de Russische cineast Roma Liberov.

OPENING vrijdag 17 mei van 17.00 – 19.00 uur

Geopend vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei 13.00-17.00

N.B. voorafgaand aan de expositie
zaterdag 11 mei 20.30  lezing van Hanneke de Munck en Sietse H. Bakker in het Poortgebouw  (Helmersplantsoen) over het werk van Mandelstam met Russische liederen (Lieke Coenraad mezzosopraan en piano: Wouter van der Lans)

 

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 DK Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl