Cocon
2024
Textielsculptuur en klei
47 x 35 cm

Veilig verweeft in een cocon van maskerende gevoelens, maar nooit compleet verhult. Een zijden web hangt als een spook rond het object van schaamte om het te verzachten, te verbloemen en voornamelijk zich te onttrekken van het zicht.

Er is mij meerdere malen verteld dat wanneer je een mentale gebeurtenis fysiek voelt, je het moet visualiseren. Vorm, textuur, kleur, gewicht, plaatsing, alsof het klem zit in je lichaam. Doordat je het nu voor je ziet, kun je het uit je lichaam laten verwijderen. Toch hebben we soms met gebeurtenissen te maken die te diep in je te zitten en je niet willen verlaten. Hierbij moest ik denken aan schaamte. Om het te verzachten lachen we erom, verdraaien het object van schaamte, maskeren we het, of verstoppen we het voor de buiten wereld. Lagen worden er omheen gewikkeld, ze proberen te verzachten en verdoezelen. Weggestopt in een cocon, maar toch altijd zichtbaar.

Marit Scheulderman is een kunstenares, illustratrice en product ontwerpster gevestigd in Amsterdam. Ze is, na haar afstuderen als industrieel product ontwerper, begonnen met Studio Machii waar ze korte grafische verhalen uitgeeft waarin experimentatie voorop staat. Dit heeft geleid tot vele surrealistische werelden die vastgelegd worden in gedetailleerde inkttekeningen, abstracte foto’s en poëtische stripverhalen.
Ook is Marit actief als product ontwerper. Als co-founder van de circulaire start-up Why Knot design onderzoekt ze hoe je de invasieve plant de Japanse duizendknoop op nuttige manier kan inzetten als interieurproduct door het te verwerken in een nieuw duurzaam plaatmateriaal. Dit is onder andere te zien geweest op de Dutch Design Week en Salone del Mobile Milan.

Op de hoogte blijven van de kunstenares? Neem een kijkje op de website www.studiomachii.com