Wenn die Haifische …

Beelden, schilderijen en wandschilderingen 1994-2015

‘Wenn die Haifische..’ is een expositie van kunstenaar Rudolf Valster (1963), te zien van 27 november tot en met 6 december 2015 in WG Kunst. De installatie bestaat uit beelden, schilderijen, wandschilderingen en grafiek uit de periode 1994 – 2015.

Met ‘Wenn die Haifische… ‘schotelt Rudolf Valster de toeschouwer een bijzondere wereld voor, het is eten of gegeten worden in deze apocalyptische omgeving.  Achter het raam kleurt de lucht oranje, een dansende haai met armen en benen houdt ons een spiegel voor, verderop een verstilde Siberische vlakte. Melancholie, maar altijd die dreiging; er staat iets te gebeuren. Aanhet plafond hangt een levensgrote haai, hulpeloos bungelend aan een ketting, een haak door zijn buik gespietst. Andere haaien worden als marionetten bespeeld door een monnik die aan de touwtjes trekt of ze zwemmen juist vrij en ongenaakbaar rond waarbij ze hun vervaarlijke witte tanden laten zien terwijl er loslopende benen in hun muilen verdwijnen. Valsters haaien worden even sierlijk als gruwelijk te kijk gezet.

‘Wenn die Haifische…’ is een citaat uit Vertellingen over meneer K. van Berthold Brecht. ‘Als de haaien mensen waren,’ vroeg het dochtertje van zijn hospita aan meneer K., ‘zouden ze dan aardiger zijn voor de kleine vissen?’ En meneer K. antwoordt het meisje dat de haaien dan zeker aardiger zouden zijn voor de kleine visjes, ze zouden ze niet zomaar opeten, ze zouden goed voor de visjes zorgen en de visjes zo beïnvloeden dat ze uit zich zelf de haaienbek in zullen zwemmen.

De tegenstellingen die Brecht oproept met dit maatschappijkritische thema zijn ook voelbaar in Valsters werk.

 

OPENING:
vrijdag 27 november 17.00 – 19.00 met een openingswoord van Sipke Huismans

 

< Archief