Wie niet weg is, is gezien
2024
Computergrafiek, giclee print
Formaat: 29 x 37 cm
Oplage: 25

Wie niet weg is is gezien.

Ik schaam me zo, liefst zak ik door de grond en kruip onder een steen in mijn schulp. Verkrampt schiet ik in schaamtevolle houdingen, verberg mijn gezicht opdat niemand me ziet. Maar ze zien me! Ze zien me toch. En zien dwars door mijn handen de schaamte die groeit en die groeit.

Sjaak Rood ging al tekenend op zoek naar het (angst)gevoel dat schaamte teweeg brengt. Hij combineerde drie tekeningen van verkrampte, zich achter hun handen verstoppende figuren in deze angstige prent. We zien ze.
En als ze even tussen de vingers gluren zien ze dat we ze zien.

Sjaak gebruikt de computer als grafische techniek. De ingescande tekeningen worden in de computer bewerkt en gekleurd tot het gewenste resultaat is bereikt. Enigszins vergelijkbaar met hoe tekeningen op lithostenen worden gebruikt om een gekleurde oplage te maken.
Het aantal lagen en kleuren is met opzet beperkt gehouden om een duidelijke grafische associatie te behouden. Omdat Sjaak zijn werk zelf print heeft hij optimale controle over het hele maakproces.

Vind meer tekeningen en animaties op www. sjaakrood.nl .