Post uit het oerwoud

 KUNSTPROJECT met Marit Törnqvist

 12 januari  tot en met 3 februari 2013

In het kader van dit intercultureel kunstproject hebben kinderen uit het oerwoud in Suriname (Pikin Slee en Grantatai) gedurende drie jaar verhalen en tekeningen uitgewisseld met een groep Amsterdamse kinderen van de Dr. Rijk Kramerschool.

Beeldende uitwisseling van culturele ontmoetingen is het thema van deze tentoonstelling. De schrijfster/illustrator Marit Törnqvist heeft dit project samen met de Surinaamse schrijver/dichter Dorus Vrede opgezet.

Zij formuleerde teken- en schrijfopdrachten over de meest uiteenlopende onderwerpen en voerde die in Nederland uit. Dit pakket werd – vergezeld van tekenmateriaal en papier – opgestuurd naar het binnenland van Suriname waar Dorus Vrede exact dezelfde opdracht met de kinderen uitvoerde.

Alle verhalen en tekeningen gaan over de kinderen zelf. Wat zijn hun herinneringen, treurige maar ook fijne? Hoe zien ze hun leven over twintig jaar? Hoe tekenen ze hun zelfportret? Wat is hun lievelingseten en hoe ziet hun dorp of stad er uit? Wat vertellen ze in hun brieven aan elkaar?

In samenwerking met WG Kunst presenteert Marit Törnqvist voor het eerst de resultaten in een breed opgezette tentoonstelling van tekst, beeld en geluid. Behalve foto’s, tekstcitaten, uitvergrote tekeningen en originele verhalen en tekeningen zijn ook geluidsfragmenten en videobeelden te zien. Er zijn korte filmpjes van radiomaakster Stef Visjager en filmmaker Beer ten Kate.

Dorus Vrede is te horen als verteller van zijn speciaal voor de kinderen opgetekende Marron-verhaal in de vorm van een audiotour. De twee groepen kinderen hebben dit Marron-verhaal op hun eigen wijze geïllustreerd. Aan workshops rond dit project werken tevens mee Benny Lindelauf (schrijver) en Simon van der Geest (schrijver/theatermaker).

Met de tentoonstelling als inspiratiebron maken Amsterdamse kinderen in schoolverband ter plekke nieuwe tekeningen. In elke workshops wordt een specifiek onderwerp gekozen (herinneringen, toekomstverwachtingen, dagelijks leven, familie, lievelingseten, woonomgeving), dat met tekst en beeld nader wordt uitgewerkt.

 

Openingstijden:
woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

Opening
op 12 januari 17.00 uur wordt verricht door Marit Tornqvist en Vinije Haabo (oud bewoner van Pikin Slee)

 

Laatste weekend:
twee GRATIS inloopworkshops voor
kinderen van 6 – 12 jaar
-Zaterdag 2 februari workshop door Marit Tornqvist
-Zondag 3 februari workshop door kunstenaars van WG Kunst

Beide workshops zijn van 15.00 – 17.00 uur

Met dank aan de stichting NANA.

 

< Archief