Op Drift door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 0

OP DRIFT

Tentoonstelling in WG Kunst, met werk van de deelnemende kunstenaars aan de KUNSTROUTE ‘OP DRIFT’ door Oud-West, te zien van 23 juni t/m 2 september 2018

Vlak bij het zonnige WGcaféterras, midden in het centrum van Amsterdam, is de expositieruimte van WG Kunst, met werken van alle kunstenaars die meedoen aan de kunstroute Op Drift.

Loop binnen en laat je verrassen   door de onaardse en hypnotiserende geluiden en beelden van de video-installatie ‘Maalstroom’ van Lies Dessens, die met getekende beelden en geluiden de stroom van onze gedachten verbeeldt als een zachtjes deinend diepzeelandschap met wuivende handjes als wieren, lieflijke guppies, maar ook met boze knersende kwalletjes, als de bewoners van onze hersenen…. of zijn het ruimtewezens die door het heelal van onze gedachten zweven?

Gek genoeg past hetzelfde ‘Eerie’geluid ook heel goed bij de ingetogen installatie van Jeroen Kee, ‘ Klein Requiem’ die hij maakte bij het overlijden van zijn vader, een poëtische opstelling, met dood en leven uitgebeeld in groene en zwarte planten, apothekers flesjes, persoonlijke voorwerpen en een wuivende latex handschoen.

Natuurlijk hoort daarbij ook de plechtige gestalte ernaast ‘ Bruder Tod’, van Gijs Assmann, die de uitstraling heeft van een oude heilige ‘Johannes de Doper’, maar van dichtbij een doornenkroon van wormen blijkt te hebben..

‘Op Drift’ kan ook gaan over het doorgeslagen ideaalbeeld van de vrouw van nu, waarin zij wordt voorgesteld als object, eventueel met hulp van de plastische chirurg. Dus geen Moeder de (Huis)Vrouw, zoals in de 60er jaren, maar net zo verwerpelijk! Dit laat Barbara Broekman zien in haar textiele installatie’ Open Monden’.

Caren van Herwaarden ziet de vrouw als een krachtige persoon, als ‘Nachtwacht’ met vele troostende armen, de persoon waar alle op drift geraakte volksstammen met weemoed aan denken, maar ook als doorgeefluik, de vrouw die steeds nieuwe generaties op de wereld zet. We zien haar als schepper van een compositie van lichamen, zoals op het grote compilatie schilderstuk op de achterwand van de expositieruimte …

Er is heel veel te zien en dit is nog maar het begin van de kunstroute, die voert onder de Bogen bij WG Kunst door, waar nu de enorme houten sculptuur van Mari Shields te zien is, ‘Wezens op Drift’. Verderop kom je door de Hallen, waar je echt kunt klimmen in de schuilhut van Jeroen Kee en ook kom je in LAB 111, met o.a. beelden van Hildo Krop en waar ook schriftelijke informatie ligt over de hele route, die nog meer verrassingen biedt.

Tot slot nog drie regels uit het gedicht van dichteres Annemieke Gerrist:

Wie goed kijkt kan zien wat er gebeurt

Omdat men kan berekenen wat er in de loop

Van de tijd gebeurt als de aarde draait..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.