Dit jaar heeft WG Kunst schrijver/tekenaar Mylo Freeman uitgenodigd om een tentoonstelling te maken rond het thema van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek is dit jaar van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober 2024 en het onderwerp is ‘Lekker eigenwijs!’ Het onderwerp staat in het teken van sterke personages en eigenwijze figuren die laten zien hoe het is om te doen wat je zelf wilt, op je eigen manier. WG Kunst vindt dat Mylo Freeman heel goed in dit thema past. Zij zet zich sterk in voor diversiteit en is een rolmodel voor kinderen als prentenboekenmaker van kleur.

Mylo Freeman (1959) is tekenaar,  illustrator en schrijver van (informatieve) kinder- en prentenboeken. Zij studeerde af aan de afdeling Illustratie van de Rietveld Academie. Inmiddels heeft Freeman ca 60 prentenboeken op haar naam staan. In haar prentenboeken zijn de hoofdpersonen vooral gekleurde kinderen (onder meer in de serie over Prinses Arabella).

Over haar beweegredenen ‘Ik hoorde een verhaal van een theaterdocente die bezig was met een toneelstukje met kinderen van een jaar of zeven. En de rol van prinsesje wilde ze geven aan een donker meisje. ‘Het meisje zei toen: ‘Maar ik kan toch geen prinsesje spelen, want ik ben bruin en heb kroeshaar. Prinsesjes zijn blond, hebben blauwe ogen en een witte huid’. ‘Toen ik dat hoorde, dacht ik: Dit is te gek voor woorden. Toen ben ik met prinses Arabella begonnen’. Inmiddels heeft Freeman meer dan zestien Arabella verhalen gemaakt.

Haar laatste prentenboek ‘Rembrandt en Lucia’ richt zich behalve op de schilderkunst ook op de multiculturele gemeenschap rond Rembrandt in die tijd. Hierin vraagt Lucia, een meisje van kleur, eigenzinnig aan de grote meester Rembrandt om een portret van haar zeevarende vader te maken.

Freeman zet zich al jaren in voor meer diversiteit in de samenleving en in de wereld van de prentenboeken. In Mylo’s Museum brengt Freeman op kleurrijke wijze nieuw en bestaand beeldend werk samen. Met muurschilderingen, een installatie waarmee kinderen door het rollen aan draaiblokken hun eigen personage kunnen creëren, een boekencarrousel vanuit de lucht en verschillende doorkijkjes en perspectieven, transformeert zij de ruimte tot een nieuwe werkelijkheid. Haar originele tekeningen worden in dit geheel opgenomen. Freeman maakt een Spotify-lijst met muziek die in het museum afgespeeld kan worden.

 

OPENING: zaterdag 7 september 2024 van 17.00-19.00 uur
TENTOONSTELLINGSPERIODE zaterdag 7 september t/m zondag 3 november 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur

De tentoonstelling wordt medemogelijk gemaakt door AFK, Gemeente Amsterdam West, Fiep Westendorp Foundation