Voor altijd jong

Met trots presenteert WG Kunst in haar jaarlijkse Kinderboekenweektentoonstelling het beeldend werk van Fiep Westendorp. De tentoonstelling is een eerbetoon haar werk. 2016 is het Fiep Westendorpjaar: het is honderd jaar geleden dat zij werd geboren. Maar de tentoonstelling biedt nog veel meer. Het is een duo-tentoonstelling: de bekende grafische ontwerper/beeldend kunstenaar Max Kisman neemt een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling voor zijn rekening en maakt speciaal voor de gelegenheid nieuw werk. Max Kisman heeft de uitdaging aangenomen om in zijn beeldtaal te reageren op het werk van Fiep Westendorp en in een eigentijds interpretatie te presenteren.

In het verlengde van het thema van de Kinderboekenweek, die over Opa’s en Oma’s gaat, onder het motto “Voor altijd Jong’, speelt Max Kisman met de tijd. De figuren Jip en Janneke zijn 63 jaar geleden bedacht door Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp heeft de legendarische tekeningen gemaakt. Zij heeft hen een gezicht gegeven. Max Kisman heeft zichzelf de vraag gesteld: Hoe heeft de tijd vat gekregen op Jip en Janneke? Hoe zou het hen in de tussentijd zijn vergaan? Hoe zouden ze er nu uitzien als ze werkelijk de leeftijd van opa en oma hadden bereikt? De installatie die door Max Kisman gemaakt wordt is het hoogtepunt van de tentoonstelling. Bezoekers kunnen de opstelling van deze installatie veranderen zodat er steeds een nieuw ‘Tableau Vivant’ ontstaat.

Het WG Kunst Kinderboekenproject vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. In 2010 is gestart met Ted van Lieshout, in 2011 Daan Remmerts de Vries, 2012 Harriët van Reek, 2013 Harrie Geelen, 2014 Annemarie van Haeringen en 2015 Sylvia Weve. Naast een prachtige tentoonstelling wordt speciaal voor dit project ontwikkelde kunsteducatie gegeven.

Iedereen is van harte welkom op de opening!

 

OPENING
zaterdag 17 september 15.00 – 18.00

openingswoord door Carolien Glazenburg, conservator Grafische Vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam
toelichting Gioia Smid op oeuvre Fiep Westendorp
boekpresentatie ´Vlinder wijst de weg´ door Max Kisman

 

Tentoonstellingsperiode
17 september t/m 30 oktober 2016

Openingstijden dinsdag t/m zondag  13.00 – 17.00

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door
het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het VSB fonds
en 
de FIep Westendorp Foundation

 

 

 

 

< Archief