Martin Tissing (1936-2018)

Begin februari 2020 is in WG Kunst in Amsterdam het werk te zien van Martin Tissing (1936-2018). Tissing wordt gerekend tot de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars van Noord-Nederland in de afgelopen decennia. Al in zijn jonge jaren zette hij zich af tegen de dominante positie van De Ploeg en de invloeden van het Duits expressionisme en liet zich inspireren door de lyrisch-abstracte kunst van Jaap Nanninga en de schilders van de École de Paris. Zijn karakteristieke stijl ontwikkelde hij in de loop van de jaren tachtig, onder invloed van jonge Italianen als Mimmo Paladino en, met name, Nicola de Maria.

Tissings schilderijen worden gekenmerkt door een fijnzinnig kleurgebruik en een poëtische sfeer, waarin hij, in zijn eigen woorden, trachtte te komen tot ‘gestolde stilte’ en waarin het contemplatieve karakter wordt versterkt door verwijzingen naar sterren, kosmos en elementen uit het boeddhisme.

Martin Tissing maakte ‘poëtische kunst in een onpoëtische tijd’, die desondanks, of misschien juist daarom, een breed publiek aansprak. Hoewel hij werkte, exposeerde en lesgaf in verschillende landen, voelde hij zich altijd verbonden met zijn geboortestad Groningen, waar hij in 2001 als enige noordelijke kunstenaar een overzichtstentoonstelling had in het Groninger Museum. Voor die gelegenheid werd ook een film gemaakt over hem en zijn werk, die de titel draagt van deze tentoonstelling en die tijdens de expositie in WG Kunst te zien zal zijn. Het is belangrijk dat zijn werk gezien blijft worden.

Iedereen is van harte welkom op de

 

Opening vrijdag 7 februari 2020 van 17.00-19.00

Openingswoord door Dick Siersema, auteur van meerdere boeken over Martin Tissing

Tentoonstellingsperiode 8 t/m 23 februari 2020

dagelijks geopend 13.00-17.00 (’s maandags gesloten)

 

WG KUNST

Wilhelmina Gasthuisterrein

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl