Kristbergur Ó. Pétursson
(1962) is een IJslandse kunstenaar. Hij exposeert regelmatig solo en in groepsexposities. Diverse musea in IJsland hebben zijn werk in hun collectie. Van 1979 tot 1985 studeerde hij aan het IJslandse College of Arts and Crafts. Zijn vervolgopleiding genoot hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1985-1988). Deze periode heeft veel indruk op hem gemaakt en was bepalend voor zijn verdere loopbaan als kunstenaar.

In de periode van 20002019 werd Kristbergur Ó. Pétursson gevormd als kunstenaar en maakte zijn werk een grote ontwikkeling door. Hij begon gedichten te schrijven, als nieuwe discipline binnen zijn  kunstenaarschap. In 2019 verscheen zijn eerste bundel:een combinatie van beeldend werk en gedichten. In 2020nam zijn wens om in Amsterdam te exposeren concrete vormen aan. Er werden afspraken gemaakt voor zijnsolotentoonstelling in WG Kunst. Wegens corona is de tentoonstelling een paar keer uitgesteld. Voor Kristbergur is deze tentoonstelling in WG Kunst meer dan een nostalgische terugkeer. Hij wil Amsterdam graag de ontwikkeling in zijn werk laten zien.

De extra (voorbereidings) tijd heeft Kristbergur Ó. Pétursson goed gebruikt. Alle werken zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. Hij toont een groot aantal olieverfschilderijen, gemengde technieken op papier en droge naald etsen. Zijn gedichten vormen de verbinding met de beeldtaal van zijn schilderijen.

Zijn schilderijen hebben rechtstreeks te maken met zijngedichten. Zijn gedichten gaan over het menselijk

bestaan, de natuur, met humor maar soms ook somber.  Inzijn werk deelt hij zijn persoonlijke ervaringen met de paradoxale werkelijkheid. Zijn schilderijen in WG Kunst zijn het ontmoetingspunt van de aangename tijdloosheid van de natuur en de grimmige werkelijkheid van het hier en nu, zoals dit in zijn gedichten tot uitdrukking komt.

Péturssons olieverfschilderijen zijn gelaagd en met veel aardkleuren. Hij experimenteert door zijn gedichten onder een laag verf te verstoppen, zodat de woorden tot lijnen en vormen worden geabstraheerd.

Ter gelegenheid van deze expositie in WG Kunst verschijnt zijn eerste dichtbundel, getiteld Vetrarfærðin/Wintertravails (Winterse beproevingen), 47 gedichten met engelse vertaling van de bekende IJslandse kunsthistoricus en curator Aðalsteinn Ingólfsson. In de dichtbundel van Kristbergur Ó. Pétursson zijn 15 illustraties van droge naald etsen opgenomen 

U bent van harte welkom deze bijzondere tentoonstelling te komen bezoeken!

Tentoonstellingsperiode vrijdag 18 t/m zondag  27 februari 2021

dagelijks geopend 13.00-17.00, maandag gesloten.