Kim Streur onderzoekt in haar werk de mogelijkheden van papier als een plek waar gedachten kunnen wortelen.
Speciaal voor het vitrinekastje maakte ze een plek die is samengesteld uit verschillende werkfasen: van beginstadium, via restmateriaal, tot eindresultaat.
Uitgangspunt is het verhaal over de scarabee-kever, of heilige pillendraaier.
Deze kever verwerkt mest van zoogdieren tot bolletjes, of ‘pillen’. Het mannetje graaft een gang waarna het vrouwtje onder het zand een eitje in het balletje legt. Eenmaal uitgekomen voedt de larve zich met de mest en verpopt zich tot jonge glanzende kever. Dit gebeuren waarbij een oude kever zich ingraaft en een jong exemplaar uit zijn graf kruipt, maakte dat de scarabee in het Oude Egypte werd aanbeden als symbool van dood en wederopstanding.
Kim Streur: Wat me zo fascineert is dat de kevers ook nu – op dit moment – hun balletjes draaien, en dat uit toekomstige mestballen nog steeds glanzende kevers zullen komen…of kunst uit afval zal ontstaan…of afval uit kunst, dat gebeurt natuurlijk ook. Tegelijkertijd: op het moment dat je je in een oud verhaal verdiept, ontstaan er altijd weer nieuwe verbanden. Zo wordt een mestballetje ook een ‘pil’ genoemd. Een pil is synoniem voor een dik boek, in dikke boeken kunnen veel verhalen. Een kever die pillen draait, draait verhalen om. Prachtige metafoor voor de toekomst: dikke verhalen draaien, andere perspectieven kiezen, en hoe vaker je verhalen omdraait, hoe vaker je toch ook weer uitkomt bij het oorspronkelijke verhaal, en net als je denkt dat je het allemaal wel weet, vliegt uit de oude dolgedraaide mestbal een jonge glanzende gespikkelde spre…!

Kim Streur is in 1993 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht in de richting Autonome Vormgeving / Schilderen, en in 1994 geselecteerd voor “Vijf jaar Cum Laude” (Perscentrum Nieuwspoort Den Haag). Ze heeft vervolgcursussen gedaan in lithografie en boekbinden en volgde in 2011 een twee daagse masterclass bij Shelagh Keeley in het Drawing Centre Diepenheim.
Kim Streur exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Amsterdam.