Kees Hordijk over de Kerstsale 2022

geplaatst in: blog | 0

KUNST MET KERST

Voor de tweede keer mag ik schrijven over de kerstmarkt in WG Kunst.
Wat een feest is het om daar weer rond te lopen. Overal om me heen hangen kunstwerken aan de wand en staan er beelden op de tafels. Als in een warm bad zwem ik er rond. Kunst versterkt elkaar. Dat kun je in deze overvolle kunstzaal goed zien. Je oog gaat van het een naar het ander en de opwinding stijgt alleen maar. Alsof al de schoonheid die je omringt bij elkaar wordt opgeteld en tot een euforische stemming leidt.

Het individuele kunstwerk krijgt voorlopig weinig aandacht. Gaat op in deze drukke, feestelijke menigte. En dat geeft zeker een meerwaarde. Zoals we op een dansvloer de vreugde extra sterk beleven wanneer we omringd zijn door andere dansers.
Het individuele gezicht valt weg in die rondtollende menigte. Je omarmt als het ware het geheel van al die individuen. Zo is het ook met deze wanden vol van kunst die omarmd wil worden. En je loopt er rond, pogend om iets uit te kiezen. Maar dat is moeilijk
Want vlak ernaast hangt ook weer iets heel mooi te wezen. En hoe moet je dan kiezen ?

Sommigen van ons zijn eclectisch. Die reageren op wat ze mooi vinden. Op wat hen raakt. Het kan van alles zijn. Schilderkunst, tekenkunst, abstract, figuratief, gestileerd of juist woest neergesmeten. Werken uit totaal verschillende stijlen. Met het hart gekozen.

Anderen hebben zo hun voorkeur al op voorhand gemaakt. Voordat ze de zaal binnen gaan weten ze al waar ze vooral naar zullen kijken. Hun voorkeur ligt klaar. Soms omdat het aan moet sluiten bij wat er thuis al aan de wand hangt. Maar ook kan het zijn dat iemand telkens weer op dezelfde kunstenaar valt. Ik zelf heb al 10 keer een H. F. van Steensel gekocht en ben van plan er nog heel wat te kopen.

Een huis kan mooi zijn ingericht met kunst uit een richting, of werk van een zelfde kunstenaar, maar net zo goed met het meest uiteenlopende werk.
Er is geen eenduidige formule voor het verzamelen van kunst of het aanleggen van een collectie. Misschien maakt liefde wel een verzameling tot een eenheid. Gekozen als het is door een en dezelfde liefhebber. Kunst verzamelen is net zo iets als kinderen om je heen hebben die je allemaal even dierbaar zijn. Die door de tijd heen bij elkaar zijn gaan horen. Ja, een soort van familie zijn gaan vormen.

Kunst is het enige in ons bestaan wat niet overal om ons heen als afgezaagde eindeloze sjablonen het uitzicht op de wereld bepaalt. Kunst verrast telkens weer door de volstrekte originaliteit die eruit spreekt. Daarom zijn het zulke ongelofelijke cadeautjes. Je krijgt iets wat nog nergens bestaat, wat volstrekt origineel is. Ontsproten aan de geest of fantasie van een allerindividueelste ziel. Natuurlijk, ook de kunstenaar leeft in deze volle wereld waarin we voortdurend overspoeld worden met beelden. Beelden die ons beïnvloeden, die in ons blijven hangen. Vaak zonder dat we het weten. Ook bij kunstenaars. Maar altijd is wat er aan kunst uit komt uniek. Weliswaar opgebouwd uit beelden die langs zijn komen vliegen. Op t.v. en op straat, in de winkels en buiten op het land. Maar in de kunstenaar worden ze verwerkt tot een volstrekt eigen idioom, een eigen beeldtaal die nergens anders te vinden is. Dat is het bijzondere aan kunst. Voortgekomen uit een overvolle wereld en dan toch met die volstrekt eigen signatuur.

De kunst is om te leren zien waar je het meest van houdt. Wat je het langst blijft boeien. Dat zal voor iedereen verschillend zijn. Wat je mooi vindt heeft altijd iets met jezelf te maken. Vertelt iets over jou. Ik hou van het werk van Van Steensel. Omdat het volstrekt onvoorspelbaar is. Je kunt er geen enkele ordening in aantreffen. Dat aspect verrast me elke keer weer. En daarom kan ik naar haar werk blijven kijken. Op zoek naar de ordening, de boodschap, de betekenis. Gelukkig slaag ik daar nooit in. Daarom blijft haar werk me boeien. Eindeloos !

Veel plezier en kijkgenot bij deze kerstsale en dat je maar steeds beter je liefde leert kennen voor dat wat je blijvend mooi vindt.

Kees Hordijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.