IK BEN HET AL

geplaatst in: blog | 0

IK BEN HET AL! Zo heet de expositie die nu in WG Kunst te zien en te beleven valt. Een feest voor kinderen maar ook voor volwassenen want die mogen hier ook weer even kind zijn. In het kader van de kinderboekenweek exposeert Yvonne Jagtenberg tekeningen uit de kinderboeken die ze schreef en illustreerde. En dat zijn er inmiddels heel wat. Als je er binnen loopt heb je het gevoel op een kinderfeest terecht te zijn gekomen. De wanden zijn door haar beschilderd met grote en kleurige voorstellingen die geïnspireerd zijn op haar kinderboeken. Daartussen hangen de originele tekeningen die in haar boeken staan afgebeeld.

 

Kinderen uit alle klassen van de lagere scholen in de buurt zullen hier de komende weken op bezoek komen en met elkaar over die verhalen en tekeningen praten en er hun eigen verhalen aan toevoegen door zelf ook tekeningen te maken.

De titel van de expositie “Ik ben het al!” lijkt een reactie op het thema van de boekenweek “Worden wat je wil”. Jagtenberg ergert zich zo te zien een beetje aan deze titel. Alsof je als kind niet voldoende bestaansrecht hebt wanneer je niet bezig bent met wat je later “worden wilt”. De boodschap in haar pas verschenen boek is dan ook dat het goed is zoals je nu bent.

Het verhaal gaat over een pasgeboren geitje wat er wonderlijk uit ziet. Niet zoals andere geitjes. Maar ze voelt zich juist goed bij dat eigen uiterlijk en groeit in haar kracht. Wanneer ze ontdekt dat ze helemaal niet zo bijzonder is, dat er andere geiten zijn die ook van die vreemde kenmerken hebben raakt ze onzeker, alsof ze zichzelf kwijt is. Ze is dus helemaal niet zo bijzonder! Gelukkig krijgt ze van alle geiten te horen dat ze goed is zoals ze is.

 

De boodschap is duidelijk: Zoals je bent is het al goed. Je hoeft niet eerst aan allerlei eisen te voldoen of op rolmodellen te gaan lijken. Blijf vooral wie je bent. Het boek stimuleert de eigen ontwikkeling van het kind zonder aan allerlei verwachtingen te moeten voldoen.

Want wat kun je daar ongelukkig van worden.

 

De tekeningen vallen op doordat ze vooral lijken te bestaan uit lijnen en kleurige ronde of ovale vormen die als wolken het lijnenspel compenseren. Met elkaar in balans op papier gebracht. Soms doen de tekeningen haast karikaturaal aan maar dat vergroot alleen maar hun zeggingskracht. Een beetje zoals bij striptekeningen gebruikelijk is. Maar dan zonder het vluchtige karakter van de strip. Hier krijgt het verhaal zijn volledige uitwerking. En dan op een manier die me doet denken aan het gezegde “less is more”. De kunstenaar zet niets te veel op papier, niets is overbodig in haar tekeningen. Ze maakt op die wijze als het ware een abstract kunstwerk in het samenspel van lijnen, kleuren en vlakken waarbij de compositie even belangrijk is geworden als het verhaal dat ermee wordt uitgebeeld.

 

Onderwijl steekt ze het kind in ons allen een riem onder het hart: Je bent goed zoals je bent. Hou op met te willen voldoen aan al die verwachtingen die je in onze samenleving krijgt opgelegd. Je wordt er alleen maar ongelukkig van. Vind je eigen variant van Pippi Langkous. De feestelijk ingerichte zaal van WG Kunst geeft je in ieder geval het gevoel eindelijk eens te mogen doen waar je zin in hebt.

 

 

Kees Hordijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.