Regis Goncalves door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Weekendsalons | 0

Impressie van de tentoonstelling Blueprint Brazil door de ogen van Ans Bruijn

Loop de expositie binnen en ervaar het Brazilië van Régis Gonçalves. Zijn thema’s zijn godsdienst, liefde, het (Portugese) koloniale slavernij verleden en de daaruit voortvloeiende zwart-wit verhoudingen in de Braziliaanse maatschappij.
Dit zie je terug in zijn indringende portretten, soms licht, soms donker.

De zwarte ogen trekken je naar zich toe, met veel gevoel, zij willen hun verhaal vertellen. De witte hoofden zijn vaak zonder gezicht, maar soms zie je opeens een heel mooi dametje, of een torso van wit stucwerk, bijna driedimensionaal.

Régis gebruikt in veel van zijn werken de stof chita ( afgeleid van chintz uit het Sanskriet). Het is een grove katoen, die door de koloniale Portugezen meegebracht werd uit China. Vaak is de stof, die je overal in Brazilië tegenkomt, bedrukt met exotische bloemen.

De kunstenaar verwerkt de stof in veel van zijn werken, soms als prachtige geisha’s, soms als een silhouet of profiel, maar ook als een ineengekrompen lichaam, met woeste steken op het doek genaaid.

Een zinderend geheel, waarin zelfs de realistische foto’s lijken te passen. Zij vormen ook vooral een aanklacht tegen de felle censuur die heerste tijdens het militaire bewind van 1964-1985, maar ook nu nog aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.