curator: Lisanne Sloots mede-exposanten Emmy Bergsma, Liesje van den Berk, Fleurien Dingemans, Cathelijn van Goor, Anouk Griffioen, Aal Günther, Ellen de Jong, Nanette Kraaikamp, Monica Rotgans, Renie Spoelstra, Manja van der Storm en Karin Rianne Westendorp

De houtskooltekening is de meester van alle soorten tekeningen;

door de kracht, de transparantie en de zachtheid van toonwaarden

(en door de helderheid en de diepte die het werken met dit materiaal geeft)

Maxime Lalanne 1827-1886

 De tentoonstelling ‘Houtskool – het materiaal, de tekening’ is een ode aan het oudste tekenmateriaal dat we kennen en dat vandaag de dag nog steeds geliefd is als zelfstandig kunstenaarsmateriaal. In deze tentoonstelling is een grote variatie aan hedendaagse tekeningen met houtskool, of een afgeleide daarvan te zien. In de bijschriften wordt door de verschillende kunstenaars verteld waarom ze met dit materiaal werken. Het maakt duidelijk hoe zij tot hun keuze komen en hoe groot de diversiteit en verscheidenheid in het werken hiermee is.

Tot in de negentiende eeuw bestonden er veel meer soorten houtskool. Zo werd getekend met Linde houtskool vanwege de zachte toon of gebruikte men ‘oliehoutskool’ om het uitvegen tegen te gaan. Onderzoek heeft geleid tot nieuwe voorbeelden van diverse gestookte houtskoolsoorten die in de expositie getoond worden. De bevindingen zijn opgetekend in het boek ‘Houtskool’ van Lisanne Sloots, dat bij de opening van de tentoonstelling op vrijdag 10 januari 2020 in WG Kunst wordt gepresenteerd.

Hoe bijzonder dit ‘gewone’ materiaal is laten de deelnemend kunstenaars zien. Van abstract tot figuratief, van landschappelijk tot ritmische herhalingen. Bij ieder van hen komt de zeggingskracht van het materiaal in de tekening tot uitdrukking. Dat maakt deze tentoonstelling tot een bijzonder geheel.

Op zondag 12 en zondag 19 januari is er om 15.00 een Rondleiding langs de werken in het bijzijn van een aantal deelnemende kunstenaars (zie www.wgkunst.nl).

Rondleiding 19 januari door: Lisanne Sloots, Emmy Bergsma, Anouk Griffioen, Manja van der Storm, Fleurien Dingemans (Cathelijn van Goor)

 

Opening en boekpresentatie vrijdag 10 januari 2020 van 17.00-19.00

Openingswoord om 17.30 door Arno Kramer

Tentoonstellingsperiode 11 januari t/m 19 januari 2020

geopend dinsdag t/m zondag 13.00-17.00

zondag 12 en 19 januari, 15.00 Rondleiding

 

WG KUNST

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl  |  020 6161515  | wgkunst@wgkunst.nl

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door