Honderd portretten van Vrouwen, FRÉ DEKKERS

19 t/m 21 april 2024

 

In het voorjaar van 2021, tijdens de lockdown, startte Fré Dekkers met het schilderen van 100 vrouwen. Het groeide uit tot een project van 2½ jaar. Er ontstond een serie blauwe portretten van vrouwelijke kunstenaars, schrijfsters, politici, musici, wetenschappers en vrienden. Bij ieder portret schreef zij een stukje over de vrouw en waarom zij haar had uitgekozen.

 

In het weekend van 19 t/m 21 april presenteert Dekkers in WG Kunst alle honderd originele portretten. De portretten zijn ook te koop. Tevens presenteert zij een boek met alle honderd portretten en verhalen. Het boek wordt tijdens de opening op vrijdag 19 april in WG Kunst gepresenteerd.

 

Waarom blauw?

Fré Dekkers: Vóór dit project schilderde ik voorouders. In die periode begon ik alles in blauwtinten te schilderen. Blauw staat voor mij voor de kleur van de schemering. Voor het verleden, voor afstand en vergankelijkheid. Maar ook voor helderheid en transparantie. Van ultramarijn, tegen paars aan tot turquoise, dat naar groen neigt. 

Voorouders schilderde ik omdat ik me met hen wilde verbinden. Om een completer zelfbeeld te creëren. Dit gebeurde ook tijdens het schilderen van de honderd portretten van vrouwen. Mijn zelfbeeld als vrouw is ruimer en rijker geworden.

 

Waarom vrouwen?

Dekkers: Toen ik opgroeide, miste ik voorbeelden van vrouwelijke schrijvers, filosofen, kunstenaars en politici. Tijdens mijn onderzoek besefte ik: deze vrouwen bestonden wel, ze waren alleen niet zichtbaar. In dit project geef ik hen een podium. Mijn doel is om te laten zien wat het betekent om vrouw te zijn, wat vrouwen allemaal gedaan hebben en nog steeds doen. Een beeld schetsen met meer kleur, diepte en impact dan het beeld waarmee ik opgroeide. 

 

OPENING met Boekpresentatie vrijdag 19 april 2024 van 17.00-19.00 uur

Tentoonstelling geopend zaterdag 20 en zondag 21 april 2024

Openingstijd 13.00-17.00 uur.

 Zondagmiddag 21 april van 16.00-17.00 FRÉ DEKKERS in gesprek met onder anderen beeldend kunstenaar Jitske Schols over vergeten vrouwen, heldendom en vrouwelijke waarden. Met na afloop een drankje en de mogelijkheid je boek te laten signeren.

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl  | 020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl

fredekker.nl / 06-14208234

 

Het boek “honderd portretten van vrouwen” kwam tot stand door crowdfunding via Voordekunst en met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Cultuurfonds Noord Holland.