In het voorjaar van 2021, tijdens de lockdown, startte Fré Dekkers met het schilderen van 100 vrouwen. Het groeide uit tot een project van 2½ jaar. Er ontstond een serie blauwe portretten van vrouwelijke kunstenaars, schrijfsters, politici, musici, wetenschappers en vrienden. Van Aletta Jacobs tot Nina Hagen, van Sonja Barend tot Greta Thunberg, van Susan Sontag tot Billie Holiday. Bij ieder portret  beschreef ze de vrouw en legde uit waarom zij haar uitkoos.

In het weekend van 19 t/m 21 april presenteert Dekkers in WG Kunst alle honderd originele portretten, die dan ook te koop zijn. Bij de opening op 19 april 2024  is ook de presentatie van het boek met alle honderd portretten en verhalen.

Waarom blauw? 

Fré Dekkers: In de periode vóór dit project schilderde ik voorouders. Daar begon ik met alles in blauw te schilderen. Blauw staat voor mij voor de schemering en voor vergankelijkheid. Maar ook voor helderheid en transparantie. Voorouders schilderde ik omdat ik me met hen wilde verbinden. Om een completer zelfbeeld te creëren. Dit is ook wat er is gebeurd tijdens het schilderen van de honderd portretten van vrouwen. Mijn zelfbeeld als vrouw is ruimer en rijker geworden.

Waarom vrouwen? 

Toen ik opgroeide, miste ik voorbeelden van vrouwelijke schrijvers, filosofen, kunstenaars en politici. Tijdens mijn onderzoek besefte ik: deze vrouwen bestonden wel, ze waren alleen niet zichtbaar. In dit project geef ik hen een podium. Mijn doel is om te laten zien wat het betekent om vrouw te zijn, wat vrouwen allemaal gedaan hebben en nog steeds doen. Een beeld schetsen met meer kleur, diepte en impact dan het beeld waarmee ik opgroeide. 

 

OPENING met Boekpresentatie vrijdag 19 april 2024 van 17.00-19.00 uur

Openingswoord Nynke Kuipers

Tentoonstelling geopend zaterdag 20 en zondag 21 april 2024

Openingstijd 13.00-17.00 uur.

Op zondag 21 april van 16.00- 17.00 uur gaat Fré Dekkers in gesprek met beeldend kunstenaar Jitske Schols en Ruth Sival, Voorzitter Stichting Women’s Gathering Foundation

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl  | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl