Het eerste weekend van maart 2024 vindt in WG Kunst de gezamenlijke presentatie plaats van het werk van Frans de Jong (1921-2010) en zijn kleinzoon Kilian de Jong. Een ontmoeting tussen twee generaties kunstenaars, eigenwijs en speels, die elkaar vinden in een fantasierijk absurdisme. Te zien zijn grafiek, drukkunst, ruimtelijk werk, foto’s en video.

Frans de Jong (1921-2010) werkte als drukker, typograaf en grafisch kunstenaar. In zijn werk

onderzocht hij de artistieke mogelijkheden van de drukpers. Hij gebruikte vooral typografisch

materiaal zoals letters, lijnen en ornamenten waaruit hij zijn prenten opbouwde. Deze speelse

aanpak combineerde hij met de sjabloontechniek, waarbij hij vormen uit een papieren vel sneed waarvan vervolgens met behulp van de inktrol een afdruk werk gemaakt. Hij staat bekend om zijn kleurrijke, speelse prenten waarin vaak ook een maatschappijkritische laag te ontwarren valt, zoals in zijn protestprent Het stadhuis staat op de Dam.

Kilian de Jong (1986) studeerde in 2016 af bij de opleiding Fine Arts aan de HKU. In zijn beeldend werk put hij inspiratie uit het dagelijkse leven: ‘Ik maak een wereld waarin ik leven geef aan dode objecten uit de natuur en het stadse leven. Dit doe ik onder andere door dode objecten te benaderen als personage.’ In zijn atelier in Maakgemeenschap De Hoop zet hij dit om in speelse, absurdistische en tragikomische beelden. Een steen, een paraplu of andere huishoudelijke objecten verschijnen als personages in zijn zelfgebouwde sets waarin de kunstenaar vaak ook zelf een rol speelt. In het werk van Kilian staat de vervreemding en vervorming van onze notie van alledaagsheid centraal, zowel in zijn installaties als in zijn foto- en filmopnames.

 

OPENING vrijdag 1 maart 2024 van 17.00-19.00

Openingswoord Thomas Gravemaker en Claudia Zeller

Tentoonstellingsperiode vrijdag 1 t/m zondag 3 maart 2024

Openingstijden zaterdag 2 en zondag 3 maart 13.00-17.00

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl