Windows become Mirrors

Schilderijen en objecten van Eric Knoote (1953-2015) 

Beeldend kunstenaar Eric Knoote overleed op 20 juni 2015. Voordat hij stierf vroeg hij zijn vrienden of er een overzicht van zijn werk gemaakt kon worden. Zijn familie, Jelle Kampen en Rob van der Schoor lieten er geen gras over groeien. Binnen een jaar organiseerden ze een Weekendtentoonstelling van de schilderijen en objecten in WG Kunst in Amsterdam op het Wilhelmina Gasthuisterrein. Tegelijkertijd wordt een boek gepresenteerd – vormgegeven door Gijs Sierman – met zijn belangrijkste werk.

Eric Knoote heeft in ruim veertig jaar uitermate gefocuste kunst nagelaten, in de vorm van schilderijen, objecten, fotografie en tekeningen. Zijn werk is abstract, vaak geometrisch abstract maar omdat het handmatig geschilderd is, in eigenzinnige kleurstellingen, zijn grote diepten in zijn werk ontstaan.

Vanuit zijn opgeruimde atelier waarin alles nauwkeurig was gerangschikt, tubes verf op kleur, penselen op volgorde en ook de tekenmaterialen in militaire orde, verraste hij steeds weer met het gebruik van primaire kleuren, eigenzinnige bewegingen en toetsen en het gebruik van diverse materialen zoals onder meer lood, koper tape en draden.

Veel van zijn “ruit-schilderijen” geven de illusie van ramen waar een oneindig landschap door heen schijnt. Door het gebruik van aluminium als ondergrond  ontstaat de suggestie van spiegels. Hieraan is de titel van de expositie ontleend.

De tentoonstelling is samengesteld uit het nagelaten werk, met de focus op het meest recente werk. Alle schilderijen en objecten zijn te koop.
Tevens worden in het naastgelegen WG café en in het atelier van Jelle Kampen aan de overkant in de Vrouwenkliniek (Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 143) tekeningen en objecten van Eric Knoote getoond. Iedereen is van harte welkom bij de tentoonstelling.

 

OPENING vrijdag 1 juli 2016  van 17.00 – 20.00

tevens geopend op zaterdag 2 en zondag 3 juli van 13.00-18.00

 

< Archief