Onze kleding is een ‘vachtje’, we dragen het ter bescherming van ons lichaam en het geeft ons identiteit.
Voor Ellen de Jong is kleding een bron van haar tekeningen. Plooien, stofuitdrukking en details probeert ze een eigen zeggenschap te geven. Door het soms extreme inzoomen vertellen haar tekeningen iets over licht, of over vorm. Ook wil Ellen laten zien dat onze kleding veel vertelt over ons lichaam.
Neem bijvoorbeeld de buik, kwetsbaar en zacht en aanwezig als die soms is. Wat als je door kleding heen zou kunnen kijken en deze kwetsbaarheid kunt bekijken? Hoe zou het zijn als we in de toekomst als mens een QR-code hebben waarmee je kunt switchen tussen de aangeklede mens en de naakte, kwetsbare mens?
Spelend met dit idee heeft Ellen een tekening gemaakt van een geklede buik met daarbij een QR code. Als je die scant krijg je op je telefoon een tekening van diezelfde buik te zien, maar dan naakt. Een soort intimiteit achter de QR code. Oftewel Quick Response voor de voyeur in ons.
De twee autonome tekeningen vormen op deze manier een Tweeluik, waarbij de bedekte buik als reële tekening te zien is en de tekening van de kwetsbare naakte buik enkel digitaal te bekijken is.