Zonsopkomst boven Amsterdam

Fototentoonstellling

Als kind van een verwoed amateur fotograaf kreeg Bart Naessens zijn eerste toestel al op zijn achtste verjaardag. Al snel leerde hij contactafdrukken te maken in een kistje met een lampje, zwart/wit natuurlijk. Sindsdien is hij niet meer gestopt met fotograferen.

Als student raakte hij gefascineerd door kleurfotografie op diapositiefmateriaal, op kleinbeeld. Meestal fotografeerde hij landschap, soms ook portret. Als bouwvakker heeft hij heel wat zonsopkomsten gezien, ook en vooral vanaf de daken van de gebouwen waar hij werkte. Naarmate zijn ervaring in de bouw groeide werd hij gevraagd in Klusvisie te schrijven over het timmervak. Er was behoefte aan illustraties, die Naessens natuurlijk het beste zelf kon maken.

Toen hij door ziekte andere bezigheden zocht lag het fotograferen van zonsopkomsten dan ook zeer voor de hand. Onder invloed van Ken Rockwell (schrijver over fotografie) leerde hij om te gaan met de digitale camera.

‘s Avonds keek Naessens op de plattegrond van Amsterdam om een locatie voor de volgende ochtend te zoeken, liefst met ruimte vóór in het beeld: hoe lager de zon, des te betoverender de kleuren! ‘s Ochtends toog hij dan, na bestudering van het tijdstip van opkomst, de bewolkingsgraad en aard van de bewolking, op zijn elektrische fiets naar zijn locatie.

Na twee jaar had hij een paar honderd zonsopkomsten gemaakt. Dit voorjaar vatte hij het idee op om deze zonsopkomsten te gaan exposeren.

De schitterende hemelbogen worden op groot formaat getoond: 120 x 80 cm.

 

< Terug naar archief

bartnaessensdenieuwemeer-weekendsalon

Tentoonstellingsperiode:
29 november t/m 1 december 2013