Duo tentoonstelling

BEELD en BEWEGINGEN

met werk van Doug Mellis (1934-2019)

en Eddy Gheress

 

De Amerikaanse beeldend kunstenaar Doug Mellis (1934-2019) verhuisde in 1979 vanuit de USA naar Amsterdam. Al vroeg in zijn kunstenaarsleven ontwikkelde hij een voorliefde voor abstract expressionisme dat het beste zijn spontaniteit en emoties uitdrukte. Zonder vooropgezet plan, al schilderend, zocht hij naar een evenwicht tussen het bekende en onbekende.

Zijn werk is rijk van kleur. Afhankelijk van zijn stemming en indrukken varieert zijn werk van intens en dynamisch met vele verflagen tot ingetogen en poëtisch. Veel van zijn werk verbeeldt een illusie van verschijnselen in relatie tot wat te zien is in de natuur. In WG Kunst wordt een groot aantal schilderijen (acryl op doek) getoond.

Eddy Gheress is een Canadese beeldhouwer die sinds 1973 in Amsterdam woont en werkt. De oorsprong van zijn drang tot beeldhouwen ligt in zijn jeugd in Alberta, waarhij geïntrigeerd was door de Indiaanse stenen voorwerpen die hij vond. Zijn verstilde werk roept herinneringen op aan primitieve kunst en prehistorische symbolen. Zijn figuratieve beeldtaal is helder en krachtig. Beeldhouwkunst is voor hem geen zaak van het hoofd, maar van de handen en het hart. Zelfs de allerkleinste beeldjes zijn monumentaal van karakter. De laatste jaren werkt Eddy Gheress vooral in steen. Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. In WG Kunst toont hij behalve zijn beelden ook een aantal tekeningen en prenten (linoleumsnedes).

Beide kunstenaars kenden elkaar vanuit Mexico en ontmoetten elkaar weer in Amsterdam. Doug Mellis had grote waardering voor de sculpturen van Eddy Gheress. Reden om hun werk in deze tentoonstelling bij elkaar te brengen.  

 

Tentoonstellingsperiode vrijdag 18 t/m zondag 20 maart 2022

Openingstijden dagelijks tussen 13.00-17.00 uur

 

WG KUNST

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl