ZONDAG 6 november 2022 Feestelijke afsluiting van de tentoonstelling

15.00 uur  Toon Tellegen leest  samen met Geerten Ten Bosch voor uit eigen werk

In 2022 presenteert WG Kunst 10 tekenaars van TOON TELLEGEN (Brielle, 1941) in het kader van de jaarlijkse Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is Natuur, onder het motto Gigagroen.

Dit jaar is de opzet van het Kinderboekenweekproject – vergeleken met voorgaande jaren – veranderd. Stond tot nu toe altijd één tekenaar centraal in de expositie, dit jaar heeft WG Kunst het werk van dichter/schrijver Toon Tellegen als uitgangspunt genomen om een aantal van zijn Nederlandse en Vlaamse tekenaars te laten zien: Mance Post (1925-2013), Jan Jutte, Annemarie van Haeringen, Carll Cneut, Geerten Ten Bosch, Gwen Stok, Ingrid Godon, Marc Terstroet, Molly Voûte en Boris Tellegen.

De gelauwerde Nederlandse arts/dichter/schrijver Toon Tellegen is bij kinderen én volwassenen geliefd vanwege zijn verhalen en gedichten. Voor al zijn kinderboeken ontving hij de Theo Thijssenprijs. Naast verschillende Gouden en Zilveren Griffels kreeg hij o.a. ook de  Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. Zijn dierenverhalen met filosofisch getinte gesprekken en overpeinzingen zijn te beschouwen als hedendaagse fabels. Met Tellegens liefde en aandacht voor (de kwetsbaarheid van) de natuur is de relatie met het thema van de Kinderboekenweek gemakkelijk gelegd.

Naast het literaire werk van Tellegen wordt het werk van zijn tekenaars in de spotlights gezet. Tellegen heeft in de loop van de jaren met een groot aantal tekenaars gewerkt. Deze tekenaars behoren stuk voor stuk tot de top van de Nederlands en Vlaamse illustratoren. WG Kunst brengt een selectie van de beste Belgische en Nederlandse tekenaars samen in één groepsexpositie. In de opzet van de tentoonstelling, waarbij van verschillende tekenaars de(zelfde) dierfiguren uit Tellegens boeken te zien zijn, is het spannend om te zien hoe de tekenaars die figuren en karakters vormgeven. De tentoonstelling biedt een unieke mogelijk om deze diversiteit aan tekenstijlen ter plekke met elkaar te vergelijken. Voor het publiek ook een uitgelezen kans om de originele werken van dichtbij te bekijken

De tentoonstellingsruimte van WG Kunst wordt getransformeerd tot een natuurrijke omgeving, een jungle, een bos, met wandschilderingen, hangplanten en slingerende lianen. Daarbinnen wordt een selectie van originele illustraties getoond, De werken worden met elkaar verbonden door de diverse muurschilderingen van 4 tekenaars (Annemarie van Haeringen, Geerten Ten Bosch, Gwen Stok en Boris Tellegen).

In WG Kunst worden workshops voor schoolklassen van het basisonderwijs gegeven

.

OPENING: zaterdag 10 september 2022 van 17.00-19.00 uur

Openingswoord: Jacques Dohmen

TENTOONSTELLINGSPERIODE za 10 september t/m zo 6 november 2022

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur

WG Kunst | Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam |

www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl

Met dank aan

-Het Amsterdams Fonds voor de Kunst

-Gemeente Amsterdam West

-Mondriaanfonds