Susan Hammond (1960 Birmingham (UK)

De aarde, de rotsen, de horizon, de invloed van het licht op de kleuren in de natuur, de bewegingen die op aarde plaatsvinden. Was in het verleden de zee met zijn woeste golven en blinkende schuimkoppen haar voornaamste inspiratiebron, de laatste drie jaar vindt ze haar inspiratie vooral op en in het land. En dan niet de uitgestrektheid en de platheid van het Nederlandse landschap, maar het oprijzende, grootse en ruige landschap van haar vroegere woonomgeving Cornwall in Engeland met zijn kliffen en rotsen, maar ook de berglandschappen van Schotland en Slovenië’.

“Je kijkt omhoog en je voelt je erg klein”, zegt ze daarover. “Mijn beleving en ervaring wil ik verbeelden in mijn glassculpturen waarin ik de eerbied voor en de krachten van de natuur vastleg. Vaak zijn het opgaande, verticale vormen waarin aardse kleuren als groen en bruin domineren, soms ook zijn het horizontale vormen als de horizon een dominante plaats inneemt. In die sculpturen zie je de invloed van het licht, de bomen, de schaduwen en structuren van rotswanden terug. Mijn beelden zijn niet glad, maar juist ruw en ruig: ze moeten de kracht van de natuur blijven uitstralen.”

Susan Hammond maakt haar beelden in was, gevolgd door een negatieve mal in gips waar ze het hete glas in giet. Ze gebruikt goed verwerkbaar Tsjechisch glas dat reeds is gekleurd of waaraan olieverf wordt toegevoegd.

De ontstane beelden zijn momentopnamen van een persoonlijke natuurbeleving, gestolde uitsneden uit een aarde die voor Hammond kracht en grootsheid vertegenwoordigen.

 

< Terug naar de Collectie

susan-hammond-grey-landscape-groter

Susan Hammond

Grey Landscape lll
2012
glassculpture

Dit werk is onderdeel van de COLLECTIE
en is beschikbaar voor Broeders en Zusters van

wgkunst