Jelle Kampen (geboren 1957 te Bergen Noord Holland)

Het werk van Jelle Kampen gaat over de betekenis van vorm en over de mogelijkheden en omstandigheden waardoor die betekenis kan veranderen. Hij vervlecht symbolen, logo’s of D.N.A.structuren waardoor nieuwe beelden ontstaan met een nieuwe, vaak onvermoede duiding. Tekens zijn geladen met betekenis. De zichtbare vorm verwijst naar dingen buiten het beeld, naar dingen die onzichtbaar zijn en dat is precies wat Kampen fascineert. De betekenis van de vorm ligt niet vast.

Kampen ontdoet de eigentijdse iconen van hun oogmerk. Ze worden teruggebracht tot wat ze werkelijk zijn: vormen. Zijn werk geeft vaak het idee van herkenning bij de toeschouwer en zet deze tegelijkertijd op het verkeerde been door symbolen heel letterlijk te gebruiken en ze vervolgens in een andere context te plaatsen. Een D.N.A.structuur wordt een haas, een schoenmerk wordt een kampvuur en het Texaco-logo verandert in een handomdraai in een kruisafname.

Kampen werkt met olieverf op doek, soms gebruikmakend van vormen die uitgeknipt zijn uit dierenhuiden om een fluwelig of harig karakter te benadrukken. Ook tekent hij over oude prenten en zaagt hij vrijstaande vormen uit hout.

In zijn eigen woorden:
“Dingen lijken eenduidig maar zijn het niet. Complexiteit is een belangrijk aspect van onze tijd; alles heeft meerdere betekenissen. In mijn werk speelt deze gelaagdheid een belangrijke rol. Ik probeer verschillende lagen in een beeld te laten zien, door lagen over elkaar te schilderen of door uitgesneden vormen over elkaar heen te leggen om zo een samenhangend beeld te laten ontstaan.

Vaak heeft dit werk de vorm van een portret om zo de gelaagdheid van denken en zijn weer te geven. Het werk kan ook de vorm van een gebouw hebben. Door het een heraldische of historische vorm te geven wordt verwezen naar de tijdloosheid van denken en handelen.

 

< Terug naar de Collectie

jelle-kampen-de-collectie-groot

Jelle Kampen

Beachtrain
2010
olieverf/linnen
60 x 70 cm

Dit werk is onderdeel van de COLLECTIE
en is beschikbaar voor Broeders en Zusters van

wgkunst