Anita Manshanden (Heiloo 1966) studeerde keramische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, de Polytechnic in Leicester Engeland en de Limerick School of Art in Ierland.

Zij laat zich inspireren door o.a. de plantenwereld. Daarnaast zijn ook de foto’s van Karl Blossfeldt en de kunst van Keltische en Afrikaanse volkeren een bron van inspiratie voor de keramiste. Door zich te concentreren op de ornamentele kwaliteiten van bloemen en planten, door ze te stileren, te vergroten en uit te voeren in monochrome kleuren, ontstaan er objecten met een sterk autonome uitstraling en monumentaliteit. Het onderzoeken van de invloed van herhalende lijnen is een onuitputtelijke bron.

Een zoektocht naar verhoudingen ten opzichte van elkaar. Eenheid scheppen in veelheid.

Hierbij is de suggestie van een onafgebroken, grafische lijn belangrijk. Alsof je een potlood op een vel papier zet en niet meer loslaat. De kleuren houden het werk bijeen en zijn niet slechts als toegevoegde waarde bedoeld maar onderdeel van het totale beeld. Op deze manier wil zij de beschouwer als het ware verleiden mee te gaan in de ritmische cadans van de patronen.

 

< Terug naar de Collectie

manshanden-groot

Anita Manshanden

schild Nias (wandobject)
lengte 45 cm
2003

steengoed klei met rode sinterengobe

Dit werk is onderdeel van de COLLECTIE
en is beschikbaar voor Broeders en Zusters van

wgkunst