Kunst is bruin

 

Begin februari exposeert Chiel Veffer nieuw werk in WG Kunst onder het motto: kunst is het zoeken naar het antwoord op een vraag die je vergeten bent. Te zien zijn schilderijen, tekeningen, assemblages, objecten en collages.

Veffers werk beweegt zich rond het thema van de vervagende herinnering, met de dood als begin van die vervaging. Hoeveel mensen hebben nog levende herinneringen aan Harry Everdingelstein [1846-1909]? Precies! Het enige dat er van hem over is, is een onduidelijke, bruine, ovale foto waarvan niet eens helemaal zeker is dat hij erop staat.

Veffer zelf over zijn kunst en drijfveren:
Ik vraag me al bijna mijn hele leven af waarom de drang om dingen te maken zo ononderdrukbaar groot is. Zo lang als ik me herinner heb ik niets anders gedaan dan wonderlijke dingen in elkaar schroeven en plakken. Rond mijn dertigste zei een vriend tegen mij: maar dat is kunst! Daarna kostte het weer tien jaar om de onschuld terug te vinden die ik sinds dat moment kwijt was.
De inspiratiebron is wel altijd hetzelfde gebleven: de vervagende herinnering. En met vervagend bedoel ik dood. Het is klaar. Vlinders opgeprikt in ladekasten, fossielen ingelijst en in vitrines gelegd, gerookte palingen aan een touwtje en beschimmelde, kleurrijke lichamen van vogels die onder een auto hebben gelegen. En natuurlijk ook mensen. Alles wat er over is van iets wat ooit levend was. Maar een aantal sporen dat het leven nalaat zullen altijd bruin zijn en nooit verdwijnen – niks geen ijdelheid.

Een andere bron is het Nederlandse landschap in de winter om vijf uur ’s middags, met zo’n sombere rij bomen langs een veel te recht kanaal, als je na een dag wandelen op zoek bent naar een warm huis en een borrel.

 

Tentoonstellingsperiode 2 t/m 11 februari 2024

Vrijdag 2 februari geopend van 17.00-19.00

Zaterdag 3 februari t/m zondag 11 februari open van 13.00-17.00

maandag gesloten.

 

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl