BIJ BRIAN THUIS

9 september t/m 5 november 2023

Brian Elstak, Hedy Tjin, Floor de Goede,

Pris Roos, Cassèl Elstak en Zindzi Zevenbergen

 

WG Kunst presenteert in het kader van de Kinderboekenweek

de tentoonstelling  BIJ BRIAN THUIS.

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is ‘Bij mij thuis’.

Achter je voordeur, daar woon je. Maar ook je hoofd is een soort huis: daarbinnen kun je na een lange dag lekker op de bank ploffen, helemaal jezelf zijn en doen wat je maar wilt. Voor Brian Elstak is thuis de plek waar vrienden op visite komen, waar verhalen worden verteld. Zijn gedachtewereld is dan ook het uitgangspunt voor deze tentoonstelling.

Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator, schilder en kinderboekschrijver. Als bruggenbouwer brengt hij graag disciplines samen – in zijn eigen werk, maar ook met de mensen om zich heen. Nu komen er vijf kunstenaarsvrienden op bezoek: tekenaars Hedy Tjin, Floor de Goede en Pris Roos, zoon en knuffelmaker Cassèl Elstak en schrijver Zindzi Zevenbergen.

De tentoonstelling draait grotendeels om ‘A Black Girl in Space’: een afrofuturistisch verhaal-in-wording, waarin Elstak vertelt over een meisje dat vanuit de ruimte de planeet aarde wil bezoeken, omdat ze voelt dat ze daar thuishoort. Maar ook de figuren uit de spannende kinderboekentrilogie van Elstak (Tori, Trobi en Lobi) bivakkeren in zijn belevingswereld.

Alle kunstenaars maken voor deze tentoonstelling nieuw werk, geïnspireerd op deze verhalen. Zindzi Zevenbergen schrijft een muurgedicht. Van Brian Elstak, Hedy Tjin en Floor de Goede zijn illustraties in ieders eigen stijl te verwachten. Pris Roos maakt een grote schildering op karton. Cassèl Elstak presenteert handgemaakte personages uit de boeken van zijn vader.

Als je de zaal binnenkomt, zal het lijken alsof je een huiskamer binnenstapt. Een kleurrijke, bijzondere ruimte waar van alles te zien en te beleven is. Waarvan je zin krijgt om je jas op te hangen en je schoenen uit te trappen. De ideeënwereld van Elstak, met wortels in hiphop, (straat)kunst, comics en tv-series, vormt de verbindende factor tussen de verschillende kunstenaars en maken de tentoonstelling tot een eenheid. Veel aandacht wordt besteed aan de inrichting. WG Kunst wil dit jaar een opvallende, veelkleurige omgeving creëren die behalve herkenbaarheid en vertrouwdheid ook ruimte voor nieuwe ontdekkingen en fantasieën bevat.

 

Het kinderboekenweekproject van WG Kunst is een twee maanden durende tentoonstelling in het najaar, waarbinnen een groot aantal workshops voor schoolklassen worden gegeven.

OPENING: zaterdag 9 september 2023 17.00-19.00 uur

Openingswoord: p.m.

TENTOONSTELLINGSPERIODE zaterdag 9 september t/m zondag 5 november 2023

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur

Met dank aan Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Mondriaanfonds, Gemeente Amsterdam West

WG Kunst  |  Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam  |

www.wgkunst.nl  | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl