Ati Lichtveld

(1942 – 2020)

21 t/m 23 mei

 

In het voorjaar van 2020 is beeldend kunstenaar Ati Lichtveld overleden. Als eerbetoon aan haar persoon en haar werk wordt in WG Kunst een overzichtstentoonstelling gehouden. Zij woonde en werkte in Amsterdam en had haar atelier op het WG terrein. Zij was sterk geïnspireerd door de zee: de kracht en macht van de zee en de vrijheid altijd te kunnen vertrekken en thuis te komen. Ook licht en kleur zijn bepalend voor haar werk.

De tentoonstelling draagt de toepasselijke titel COSMOS. Lichtveld heeft met veel verschillende materialen geëxperimenteerd en monumentale constructies gemaakt. In de openbare ruimte heeft zij onder meer in opdracht van de Ludgeruskerk in Dronten het glasraam van 130 m² De Emmaüsgangers gerealiseerd.

De mens is de constante drijfveer achter haar verbeelding tot abstractie. Haar verhalen laten het  spanningsveld tussen buiten- en binnenwereld zien. Gebeurtenissen en ontmoetingen tijdens haar vele reizen hebben haar geïnspireerd tot aparte series, Cycli, zoals de Kruisverbindingen, Empty Faces, Ode aan de Zee en mythologische verhalen (o.a. de serie Wings over Icarus).

Het werk van Ati Lichtveld is te beschouwen als een eigen variant op het abstract expressionisme, waarin combinaties van monochrome vlakken, intens kleurgebruik, vlakken, lijnen, ritmes en contrasten samengaan en een suggestie van werkelijkheid wordt gecreëerd. Zij gebruikt eigen symbolen om emoties uit te drukken, mede gerelateerd aan de actualiteit. Laag over laag brengt Lichtveld pastel, inkt, olie of acryl aan, waarmee zij transparantie en diepte creëert in haar werken. De voorstelling die op deze manier ontstaat is voor de kijker het uitgangspunt voor (zelf)reflectie.

Naast een aantal grote schilderijen zijn ook enkele series werken op papier te zien. Samen met enkele andere kleine werken geeft deze tentoonstelling een indrukwekkend overzicht van het veelzijdige oeuvre

Reserveren tijdslot via www.WGKunst.nl of op afspraak

Besloten opening

20 t/m 23 mei

13.00 – 17.00.

Boek een tijdslot

 

WG KUNST

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl