De laatste tentoonstelling van mei  is gewijd aan het werk van de virtuoze veelzijdige Amsterdamse schilder Anton Martineau (1926-2017). Martineau woonde en werkte in Parijs, Den Haag en Amsterdam. Zijn thema is de mens en zijn leefomgeving. Zijn werk is levendig en voortdurend in beweging. Hokjes denken is hem vreemd. Hij schildert ‘het leven tot ver buiten de lijst’.

Met een schilderij neemt  Martineau een greep uit het leven. De beleving van het moment wordt zo rijk en royaal mogelijk op het doek gezet. Zijn werk vertoont verwantschap met het surrealisme en het absurdisme, vanuit een intuïtieve benadering. Zijn vervormingen ontstaan spontaan in het  werkproces. Net als Lucebert, met wie hij grote verwantschap vertoonde, maakte hij naast schilderijen en tekeningen ook gedichten.

Martineau heeft veel naakten geschilderd (‘kwetsbaar naakt’). Er zit veel erotiek in zijn tekeningen en schilderijen –  stille getuigen van zijn grote levenslust. Zijn gedrevenheid strekte zich uit tot alle onderwerpen die binnen zijn vizier kwamen: stillevens, portretten, huiselijke taferelen, interieurs.

Na zijn overlijden in 2017 wordt zijn werk beheerd door de stichting Anton Martineau, De stichting stelt zich ten doel de belangstelling voor zijn werk te vergroten door dit aan het publiek te (blijven) tonen. Hiermee wordt zijn werk ‘levend’ gehouden.

In de tentoonstelling in WG Kunst zijn behalve een aantal grote (olieverf) schilderijen veel gouaches, aquarellen en tekeningen in zwart wit en in kleur  te zien en te koop.

Iedereen is van harte welkom op de

Opening vrijdag 24 mei 2019 van 17.00-19.00

 

Tentoonstellingsperiode 24 mei t/m zondag 2 juni 2019

dagelijks geopend 13.00-17.00 (’s maandags gesloten)

WG KUNST

(Wilhelmina Gasthuisterrein)

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl  | 020 6161515 |  wgkunst@wgkunst.nl