Overzichtstentoonstelling

Antoine Wiertz (1929 – 2013) werd door zijn vader, de schilder Joub Wiertz, vernoemd naar de excentrieke Belgische schilder Antoine Wiertz. Een carrière als kunstenaar ambieerde hij aanvankelijk niet, want hij had het als één van zeven kinderen uit het gezin in de oorlog erg arm gehad.

Na zijn opleiding aan de Kunstnijverheidschool begon hij als etaleur bij de Bijenkorf in Amsterdam. Daarna werkte hij als grafisch ontwerper bij verschillende reclamebureaus.
s’ Avonds thuis ging hij voor zichzelf werken, vervolgens startte hij zijn eigen bureau.
Het bloed kroop waar het niet gaan kon en naast zijn reclamewerk begon hij te schilderen.
Bovenin zijn bureau, Studio Wiertz op het Singel, had hij zijn atelier.

In het pand waren meer kunstenaars aan het werk, o.a. Jim Rayment en Sam Middleton.
Dit zorgde voor een inspirerende omgeving. Hij schilderde bouwvallige huizen en maakte grafiek, eveneens met  huizen en bebouwing als onderwerp. Een periode schilderde hij landschappen zonder enige bebouwing. Zijn sterk geabstraheerde werk kenmerkt zich door geometrische vormen, die associaties oproepen met de beginperiode van het cubisme.

Na zijn pensionering kreeg hij een atelier op het Wilhelmina Gasthuisterrein in Amsterdam (oud) West. Ook hier had hij veel contact met andere kunstenaars. Hij ging ruimtelijke collages maken die aan architectuur deden denken. Ze waren meestal wit met soms een beetje kleur.

Antoine Wiertz exposeerde bij diverse galeries zoals Galerie Clement, Galerie Nine en Het Glazen huis in het Amstelpark. Ook was hij een trouwe deelnemer aan de open ateliers op het Wilhelmina Gasthuisterrein.

Op initiatief van zijn kinderen presenteert WG Kunst een overzicht van zijn werk tijdens de eerste Weekendsalon in het nieuwe jaar, in de vorm van een verkooptentoonstelling.

U bent van harte welkom om het werk van Antoine Wiertz te komen bekijken en te kopen gedurende de WEEKENDSALON.

 

OPENING
Vrijdag 10 januari 2014 17.00 – 19.00 uur

Openingstijden
zaterdag 11 en zondag 12 januari van 12.00 – 18.00 uur.

 

< Archief