Jan Baas – Sietse H. Bakker –  Henriette Boerendans

Edwin Emmens – Frits Nolte –  Carola Rombouts

Henk Tichelaar –  Wendela de Vries – Philip Wiesman


De acht grafici is een klein, soms wisselend gezelschap van grafisch kunstenaars. De groep bestaat uit vrienden en collega’s. Zij gebruiken een grote verscheidenheid aan grafische technieken en toepassingen. In deze groepstentoonstelling in WG Kunst worden negen kunstenaars samengebracht, ieder met een persoonlijke ‘verhaal’ in de eigen grafische techniek.

De tentoonstelling bestaat uit de bijna verstilde voorstellingen van Jan Baas en de op gedichten van Osip Mandelstam geïnspireerde drukken van Sietse H. Bakker. Verder houtsneden van bomen en vogels gemaakt voor kinderboeken van Henriette Boerendans, zeefdrukken met fragmenten van oude foto’s en dia’s van Edwin Emmens en linosneden met dansende vrouwen van Frits Nolte.

Carola Rombouts toont universele gebaren in diverse druktechnieken, van Henk Tichelaar zijn op de natuur gebaseerde droge naalden te zien, van Wendela de Vries vrouwen en bomen in steendruk en van Philip Wiesman etsen van bos- en duinlandschappen.

Het is de gezamenlijke liefde voor de grafische kunst die hen bindt. Grafiek komt uit het ambachtelijke atelier. Het is prepareren, snijden, tekenen. Krassen in een drukplaat. Inrollen van de steen of inrakelen van het zeefdrukraam. De drukinkt aanmaken die vet kan zijn of droog en mager. En tenslotte na de laatste drukgang het voorzichtig oplichten van het papier, het spiegelbeeld zien met de inkt nog zacht glanzend: een magisch moment.

 

Feestelijke opening vrijdag 21 april 17.00-19.00

Tentoonstellingsperiode 21/m 30 april 2023

Openingstijden dagelijks 13.00-17.00, maandag gesloten

Artist Talk vrijdag 28 april 19.30

Finissage met muziek zondag 30 april van 15.00-17.00

GEDICHTENVOORDRACHT Osip Mandelstam door Sietse H. Bakker zondag 30 april 15.30 uur

In aansluiting op het programma: Het WG-terrein: verzet, verraad, veerkracht en vrijheid, georganiseerd door het 4 en 5 mei comité,  vindt op de laatste dag van de tentoonstelling De 8 Grafici and Friends op 30 april een korte voordracht plaats door Sietse H. Bakker over Osip Mandelstam, een Joods Russische dichter en essayist.

 Sietse H. Bakker draagt het gedicht ‘In de Kievse straten’ van Osip Mandelstam voor.

Tevens vertelt hij iets over zijn motivatie om dit werk te maken en over de levenshouding van Mandelstam die aansluit bij de  activiteiten van het 4-5 mei comité op het WG terrein. Bakker heeft zich gespecialiseerd in het werken met teksten van Mandelstam. Hij exposeert onder meer de linoleumsnede “…en één besmeurde uniformjas riep nog, we komen terug, denk eraan”. Dit werk is geïnspireerd op het gedicht ‘In de Kievse straten’ van Mandelstam. Dit kunstwerk heeft alles te  maken met de waarschuwing voor het gevaar van het opnieuw opkomen van het fascisme. Bakker maakte dit werk naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in 2021 en het kreeg extra actualiteit met de inval van Rusland in de Oekraïne. De regels komen uit een gedicht van Mandelstam in ballingschap uit 1937,  waarin hij zijn nachtmerrieachtige ervaring met de burgeroorlog in Kiev in 1919 verwoordt en mogelijk ook de dreigende situatie voor Joden in Duitsland in gedachten had.

Programma 30 april Het WG-terrein: verzet, verraad, veerkracht en vrijheid

De onvermoeibare Brasser: ontsnappingsacties uit het Wilhelmina Gasthuis

Pesthuislaan 1

12.00-13.00 uur

Met: Filip Bloem

Let op: niet rolstoeltoegankelijk, de andere twee programma’s zijn dit wel.

Veerkrachtig en vastberaden: Rosalie Margaretha Wijnberg

WG-Plein 7

14.00-15.00 uur

Met: Renée Simons en Mart Benders

Van promotie naar onderduik: Leo Isaac Swaab

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 75

16.00-17.00 uur

Met: Dick Swaab

Vrijheid en gastvrijheid: Oekraïense kunstenaars in het Wilhelmina Gasthuis

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 37

17.15 uur

Met: Chris Keulemans, Hanna Hrabarska, Anna Kakhiani en Polina Doroshenko