Thé Tjong Khing workshops herfstvakantie

geplaatst in: Geen categorie | 0

In de HERFSTVAKANTIE organiseert WG Kunst 2 creatieve workshops voor kinderen van 6 – 12 jaar binnen de tentoonstelling En toen …. Thé Tjong-Khing in WG Kunst.

LAAT JE INSPIREREN DOOR DE TEKENINGEN VAN
THE TJONG-KHING EN TEKEN & SCHILDER
JE EIGEN VERHAAL

DATA
dinsdag      13 oktober 10.30 – 12.00 uur
donderdag  15 oktober 10.30 – 12.00 uur

€ 15 per kind per workshop

opgeven via wgkunst@wgkunst.nl of tel 020 6161515

Ewoud Klaasse

geplaatst in: Geen categorie | 0

 

 

Beeldend kunstenaar Ewoud Klaasse woont en werkt op het Wilhelmina Gasthuisterrein in Amsterdam. In de eerste Weekendsalon van 2019 in WG Kunst laat hij zijn werk zien in een veelzijdige solotentoonstelling

Naast realistische schilderijen in olieverf toont hij ook objecten en installaties.

 

 Opening: vrijdag 11 januari 2019 van 17.00-19.00

open zaterdag 12 en zondag 13 januari van 13.00-17.00

 

U bent van harte welkom!

 

WG KUNST

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nl

Op Drift door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 0

OP DRIFT

Tentoonstelling in WG Kunst, met werk van de deelnemende kunstenaars aan de KUNSTROUTE ‘OP DRIFT’ door Oud-West, te zien van 23 juni t/m 2 september 2018

Vlak bij het zonnige WGcaféterras, midden in het centrum van Amsterdam, is de expositieruimte van WG Kunst, met werken van alle kunstenaars die meedoen aan de kunstroute Op Drift.

Loop binnen en laat je verrassen   door de onaardse en hypnotiserende geluiden en beelden van de video-installatie ‘Maalstroom’ van Lies Dessens, die met getekende beelden en geluiden de stroom van onze gedachten verbeeldt als een zachtjes deinend diepzeelandschap met wuivende handjes als wieren, lieflijke guppies, maar ook met boze knersende kwalletjes, als de bewoners van onze hersenen…. of zijn het ruimtewezens die door het heelal van onze gedachten zweven?

Gek genoeg past hetzelfde ‘Eerie’geluid ook heel goed bij de ingetogen installatie van Jeroen Kee, ‘ Klein Requiem’ die hij maakte bij het overlijden van zijn vader, een poëtische opstelling, met dood en leven uitgebeeld in groene en zwarte planten, apothekers flesjes, persoonlijke voorwerpen en een wuivende latex handschoen.

Natuurlijk hoort daarbij ook de plechtige gestalte ernaast ‘ Bruder Tod’, van Gijs Assmann, die de uitstraling heeft van een oude heilige ‘Johannes de Doper’, maar van dichtbij een doornenkroon van wormen blijkt te hebben..

‘Op Drift’ kan ook gaan over het doorgeslagen ideaalbeeld van de vrouw van nu, waarin zij wordt voorgesteld als object, eventueel met hulp van de plastische chirurg. Dus geen Moeder de (Huis)Vrouw, zoals in de 60er jaren, maar net zo verwerpelijk! Dit laat Barbara Broekman zien in haar textiele installatie’ Open Monden’.

Caren van Herwaarden ziet de vrouw als een krachtige persoon, als ‘Nachtwacht’ met vele troostende armen, de persoon waar alle op drift geraakte volksstammen met weemoed aan denken, maar ook als doorgeefluik, de vrouw die steeds nieuwe generaties op de wereld zet. We zien haar als schepper van een compositie van lichamen, zoals op het grote compilatie schilderstuk op de achterwand van de expositieruimte …

Er is heel veel te zien en dit is nog maar het begin van de kunstroute, die voert onder de Bogen bij WG Kunst door, waar nu de enorme houten sculptuur van Mari Shields te zien is, ‘Wezens op Drift’. Verderop kom je door de Hallen, waar je echt kunt klimmen in de schuilhut van Jeroen Kee en ook kom je in LAB 111, met o.a. beelden van Hildo Krop en waar ook schriftelijke informatie ligt over de hele route, die nog meer verrassingen biedt.

Tot slot nog drie regels uit het gedicht van dichteres Annemieke Gerrist:

Wie goed kijkt kan zien wat er gebeurt

Omdat men kan berekenen wat er in de loop

Van de tijd gebeurt als de aarde draait..

 

 

Ramon Jan Vet door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 1

Ramon Jan Vet maakt mooie grote kleurrijke olieverf- en acrylschilderijen in Popart cartoon-stijl, die vandaag en morgen nog te zien zijn in de strak-witte expositieruimte van WG Kunst, waar ze geweldig tot hun recht komen.

Geïnspireerd door Roy Lichtenstein en Andy Warhol voert de schilder ons terug in de tijd langs pop- en filmhelden en situaties uit de jaren ’70 en ’80, toen het leven nog simpel en blij was, zonder Twitter en Facebook. Logisch, nu er na de Beatles ook al een ABBA- revival is aangekondigd.

Maar Ramon Jan Vet geeft aan die hang naar het verleden en zoete plaatjes, zoals het schilderij “Jip en Janneke”, een scherp randje door de schaduw van een Disney figuur op de achtergrond te plaatsen, als teken van een plastic nep geluk, dat helemaal niet overeenkwam met de realiteit.

Ook laat hij bij het schilderij Paul McCartney de pijp en appel zien van Magritte; “ceci n’est pas une pipe”, dus was/is het wel allemaal wat het leek/lijkt? En zijn die tranen in het prachtige doek”” Save the Forest” wel bedoeld voor het regenwoud of huilt de mooie vrouw om de vergankelijkheid van haar eigen schoonheid?

Vrouwen moesten de grote ogen en lange wimpers van Minnie hebben om mee te tellen, maar werden toch altijd door de man gedomineerd en waren gedoemd ongelukkig te worden in hun liefdesrelatie! Zo zien we vaak de Lichtenstein-tranen en ongelukkige gezichtjes! Maar ook de puistige puber die in het nu gelukkig zijn iPhone heeft om zich in te verstoppen en mee te vermaken.

Natuurlijk is het heden ook niet ideaal en kent ook het digitale tijdperk zijn nepbeelden en toestanden en moeten we op onze hoede blijven voor globalisme en onderdrukkende krachten, zoals het masker van Guy Falkes ons toeroept vanachter de Mona Lisa!

Maar de Mona Lisa van Ramon Jan Vet is ook gewoon een juweeltje om naar te kijken! Wil je genieten van een superportret van Brigitte Bardot als Minnie of een prachtige compositie van Audrey Hepburn, of de Cartoon Scene “ I love you” die van het doek afknalt, loop even binnen en laat je verrassen door deze kunstwerken, die mooi en krachtig geschilderd zijn, maar soms ook heel gracieus overkomen!

Jesse Strikwerda door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 0

A Fantastic Life as Digital Theatre

Jesse Strikwerda

Meer dan vier eeuwen geleden zei Shakespeare het al: ,, Life’s a stage an its inhabitants are merely players’’, ofwel: Wij spelen allen onze rol in het theater van het leven!

Jesse Strikwerda ziet dit ook heden ten dage in de digitale wereld en toont aan de toeschouwers zijn theater-scenes, in de vorm van intrigerende collages in prachtige, heel bijzondere kleuren- en vormvlakken, waarop tekeningen met pen, krijt of houtskool op de computer zijn bewerkt tot een verrassend superstrak geheel. Je hebt de neiging even een veegje in het houtskool te maken, zo echt lijkt het.

Bij Jesse zijn mensen voortdurend met hun selfies bezig en ze zijn vaak gereduceerd tot hoofden voor het scherm, op elkaar gestapeld tot een totempaal (een bepaalde stam?), en de digitale flitsen waarmee ze elkaar onophoudelijk bestoken..In veel van zijn collages zit beweging, zoals bij de jurk die over het toneel zweeft, of de digitale vibes (draden) die dwars door twee flat gebouwen mensen met elkaar verbinden… Het leuke is dat – ondanks het thema – bijna al het werk iets humoristisch, opgewekts en dynamisch heeft..

Maar de meeste actie ervaren we door zelf plaats te nemen in de stoel en via de 3D bril terecht te komen in een filmwereld waar we ook zelf (letterlijk) aan de touwtjes kunnen trekken!
Hiermee heeft Jesse een eeuwenlang in de literatuur gekoesterde wens werkelijkheid gemaakt!
Eindelijk kunnen we binnen-gaan in dat prachtige kunstwerk aan de muur en de bewegende wereld betreden die erachter ligt. Hoe cool is dat!
Ervaar het zelf,  nog deze hele week bij
WG Kunst,
vrij entree!

 

Stimulus door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 0

STIMULUS, Gezamenlijk Kunstproject van: Martijn den Ouden: dichter en kunstenaar, Thomas Plas: radiomaker en DJ, Peter Leeuwerink: VJ en grafisch ontwerper, Just van der Loos: ontwerper en kunstenaar.

In het kader van “Een Goed Idee” deed WG Kunst in januari van dit jaar een oproep voor een spraakmakende expositie. Uitgekozen om te exposeren werd STIMULUS, een gezamenlijk kunstproject van de hierboven genoemde kunstenaars uit verschillende disciplines.Het doel was om voor de bezoeker een ervaring te creëren waarbij alle zintuigen worden geprikkeld door middel van installaties, schilderijen, collages, projecties, audiosculpturen, foto’s, geuren en performances.

Niets te veel beloofd door deze nieuwe” Titaantjes’!!!. Zij willen dan misschien wel niet de hemel bestormen, , maar zeker wel de gevestigde kunst wereld! Zij doen dit onder andere met heerlijke geuren, flitsende kleuren, bewegende objecten, mooie grote schilderijen, grote grafische werken, intrigerende collages en een kort, spannend hoorspel-verhaal op de koptelefoon! Alles is ludiek en toch doordacht…

Ga zonder gêne op één van de wc’s zitten en ruik de geur van cederhout of appel en geniet van een donkere welluidende stem die een spannend verhaal vertelt.

Kijk door de vergrootglazen van een draaiende installatie in de getekende gezichten van alle kunstenaars…of experimenteer met een bolle lens die alles op zijn kop zet! Maar er zijn ook verfijnde kleine collages, zoals de chinese vlinder die maar niet gevangen wordt, of het verstilde portret van een roze meisje met een bijna gekapseisd scheepje op de woelige baren van haar schoot….

Grote schilderstukken, geïnspireerd op Francis Bacon, een levensechte en toch poëtische figuur die onder water zwemt, heel veel kleine impressionistische schilderijtjes en ook werk dat een realistisch uitgangspunt lijkt te hebben, maar oplost in vormen en kleuren … en nog veel meer.

Het gaat ook over kindertijd, met kindertekeningen die dit jaar door de kunstenaar gemaakt zijn: kun je de tijd terugdraaien en weer kind zijn? Misschien door het laten knappen van een grote rode ballon? Misschien door plaats te nemen op een wc, geïnspireerd door het kunstwerkje ‘ First Wipe’ ? Spraakmakend en stimulerend is deze expositie inderdaad, hij knalt de ruimte van WG Kunst uit…en zoekt zijn weg in de wereld….volgende keer maar in het Rijks dus..?

Pauline Wiertz door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een vloedgolf van vormen en kleuren heeft de expositieruimte van het WG overstroomd! Het begint met foto’s van Ron Zijlstra met het werk van Pauline Wiertz, in de stijl van de Rederijkers, het voedsel hoog opgetast, als blijk van rijkdom en welstand. Maar zijn dit eigenlijk wel maaltijden? Bij Pauline Wiertz is alles net even anders…

Zo ook bij de zeecollages in stijlvolle kleuren en met prachtig koraal.. Of zijn dit nou kippenpoten die ons zachtjes deinend toewuiven? En dat gouden sieraad aan de muur, een varkenspootje?

Er zijn prachtige bloemstukken, in voorname kleuren, met daarboven papegaaitjes op kunstige consoles.

De vijver met koi-karpers neemt ons mee naar het Oosten, zo ook een schitterende Orientaalse vaas, maar ook de clusteringen van kleine voorwerpjes, alsof ze verzameld zijn aan het strand, hebben een duidelijke Chinese invloed.

Op de zonnig gele achtermuur prijken kleine visjes die eraf lijken te springen, liefdevol omringd door preien, asperges, en venkels! Of is dit een heel klein gouden handje? Misschien wel van de kunstenaar ? Oordeel zelf en kom snel kijken!

Regis Goncalves door de ogen van Ans Bruijn

geplaatst in: Weekendsalons | 0

Impressie van de tentoonstelling Blueprint Brazil door de ogen van Ans Bruijn

Loop de expositie binnen en ervaar het Brazilië van Régis Gonçalves. Zijn thema’s zijn godsdienst, liefde, het (Portugese) koloniale slavernij verleden en de daaruit voortvloeiende zwart-wit verhoudingen in de Braziliaanse maatschappij.
Dit zie je terug in zijn indringende portretten, soms licht, soms donker.

De zwarte ogen trekken je naar zich toe, met veel gevoel, zij willen hun verhaal vertellen. De witte hoofden zijn vaak zonder gezicht, maar soms zie je opeens een heel mooi dametje, of een torso van wit stucwerk, bijna driedimensionaal.

Régis gebruikt in veel van zijn werken de stof chita ( afgeleid van chintz uit het Sanskriet). Het is een grove katoen, die door de koloniale Portugezen meegebracht werd uit China. Vaak is de stof, die je overal in Brazilië tegenkomt, bedrukt met exotische bloemen.

De kunstenaar verwerkt de stof in veel van zijn werken, soms als prachtige geisha’s, soms als een silhouet of profiel, maar ook als een ineengekrompen lichaam, met woeste steken op het doek genaaid.

Een zinderend geheel, waarin zelfs de realistische foto’s lijken te passen. Zij vormen ook vooral een aanklacht tegen de felle censuur die heerste tijdens het militaire bewind van 1964-1985, maar ook nu nog aanwezig is.

Dump Trump Tentoonstelling

geplaatst in: Onze projecten, Tentoonstellingen | 0
Dump Trump

 

KUNSTENAARS OPROEP WG Kunst vindt het tijd voor actie. Wat leeft er onder kunstenaars met betrekking tot de nieuwe president van de Verenigde Staten en zijn beleid.

Mail je plannen/ideeën naar WG Kunst wgkunst1@hotmail.nl voor 17 februari
Wij willen zoveel mogelijk kunstenaars gelegenheid geven om aan deze tentoonstelling mee te doen. Afhankelijk van het aantal inzendingen kijkt WG Kunst of er voldoende ruimte is voor iedereen.
De tentoonstelling is te zien op zaterdag 25 en zondag 26 februari van 13.00 – 17.00 uur