In het voorjaar van 2021, tijdens de lockdown, startte Fré Dekkers met het schilderen van 100 vrouwen. Het groeide uit tot een project van 2½ jaar. Er ontstond een serie blauwe portretten van vrouwelijke kunstenaars, schrijfsters, politici, musici, wetenschappers en vrienden. Van Aletta Jacobs tot Nina Hagen, van Sonja Barend tot Greta Thunberg, van Susan Sontag tot Billie Holiday. Bij ieder portret  beschreef ze de vrouw en legde uit waarom zij haar uitkoos.

In het weekend van 19 t/m 21 april presenteert Dekkers in WG Kunst alle honderd originele portretten, die dan ook te koop zijn. Bij de opening op 19 april 2024  is ook de presentatie van het boek met alle honderd portretten en verhalen.

Waarom blauw? 

Fré Dekkers: In de periode vóór dit project schilderde ik voorouders. Daar begon ik met alles in blauw te schilderen. Blauw staat voor mij voor de schemering en voor vergankelijkheid. Maar ook voor helderheid en transparantie. Voorouders schilderde ik omdat ik me met hen wilde verbinden. Om een completer zelfbeeld te creëren. Dit is ook wat er is gebeurd tijdens het schilderen van de honderd portretten van vrouwen. Mijn zelfbeeld als vrouw is ruimer en rijker geworden.

Waarom vrouwen? 

Toen ik opgroeide, miste ik voorbeelden van vrouwelijke schrijvers, filosofen, kunstenaars en politici. Tijdens mijn onderzoek besefte ik: deze vrouwen bestonden wel, ze waren alleen niet zichtbaar. In dit project geef ik hen een podium. Mijn doel is om te laten zien wat het betekent om vrouw te zijn, wat vrouwen allemaal gedaan hebben en nog steeds doen. Een beeld schetsen met meer kleur, diepte en impact dan het beeld waarmee ik opgroeide. 

 

OPENING met Boekpresentatie vrijdag 19 april 2024 van 17.00-19.00 uur

Openingswoord Nynke Kuipers

Tentoonstelling geopend zaterdag 20 en zondag 21 april 2024

Openingstijd 13.00-17.00 uur.

Op zondag 21 april van 16.00- 17.00 uur gaat Fré Dekkers in gesprek met beeldend kunstenaar Jitske Schols en Ruth Sival, Voorzitter Stichting Women’s Gathering Foundation

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl  | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl

 

I SEE YOU, CAN YOU SEE MEE, Marianne Wagemaker

Geraniums en Draadfiguren

5 t/m 14 april 2024

Met de geranium als muze toont Marianne Wagemaker in de tentoonstelling I SEE YOU, CAN YOU SEE ME waar een jarenlange obsessie toe kan leiden.

Naast de geraniumschilderijen zijn er ook de draadsculpturen. De draadvrouwen (het zijn veelal vrouwen) lijken uit haar niet geschreven dagboek te komen. Ze zwemmen, dansen en beelden subtiele, soms absurde, filosofische, onbewuste gedachtes en situaties uit.

In de tentoonstelling in WG Kunst is een aantal nieuwe schilderijen van geraniums te zien op groot formaat. Daarnaast bewegen de draadfiguren zich door de ruimte  in de vorm van installaties en/of op klein formaat.

 

 

OPENING vrijdag 5 april 2024 van 17.00-19.00 uur

Tentoonstellingsperiode 6 t/m 14 april 2024

Openingstijden dinsdag t/m zondag 13.00-17.00

Maandag gesloten

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl  | 020 6161515

 

groepstentoonstelling

in het kader van de Boekenweek

Hein de Kort

Marijke van Oostrum

Sophie de Kort

Stella de Kort

 

8 maart t/m 31 maart 2024

 

In maart presenteert WG Kunst de tentoonstelling Familie De Kort, in aansluiting op het thema van de Boekenweek 2024. Het thema van de Boekenweek is Bij ons in de familie. Iedereen maakt deel uit van een familie, of je het leuk vindt of niet.

Jaarlijks organiseert het CPNB de Boekenweek rond een universeel thema. Hierin wordt de literatuur rond dit thema in de schijnwerpers gezet. Sinds 2019 maakt WG Kunst ieder jaar een beeldende vertaling van het thema van de Boekenweek door een tentoonstelling te organiseren, waarin één of meerdere beeldend kunstenaars aan de slag gaan met het gekozen thema.

 Dit jaar heeft WG Kunst de familie De Kort gevraagd om een tentoonstelling te maken geïnspireerd op het thema ‘Bij ons in de familie’. In deze kunstenaarsfamilie brengen gezinsleden ieder op hun eigen wijze en in zeer verschillende tekenstijlen verhalen in beeld.

De familie De Kort bestaat uit vader Hein de Kort, o.a. bekend van zijn dagelijkse cartoons in Het Parool, moeder/beeldend kunstenaar Marijke van Oostrum en hun dochters Sophie de Kort (disciplines fotografie en tekenen) en Stella de Kort (kunstenaar/tekenaar/ illustrator.

Het is de vraag of in de tentoonstelling te zien is dat deze vier kunstenaars deel uitmaken van eenzelfde familie. Zijn er overeenkomsten te ontdekken of juist meer verschillen? Vindt er interactie plaats? Gevoel voor humor is in ieder geval iets dat hen bindt.

Alle gezinsleden van deze kunstenaarsfamilie maken speciaal voor deze expositie nieuw werk. Hein de Kort maakt schilderijen op groot formaat, Marijke van Oostrum toont een groot aantal textiele wandobjecten, Sophie leeft zich uit in een fantasieverhaal over 2 zusjes met tekeningen en objecten en tekenaar Stella komt met een serie sculpturen (familievallen), collages en nieuwe tekeningen.

OPENING vrijdag 8 maart 2024 van 17.00-19.00 uur

Tentoonstellingsperiode 8 maart t/m 31 maart 2024

Dagelijks geopend 13.00-17.00 uur, maandag gesloten

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515

wgkunst@wgkunst.nlf

 

 

Het eerste weekend van maart 2024 vindt in WG Kunst de gezamenlijke presentatie plaats van het werk van Frans de Jong (1921-2010) en zijn kleinzoon Kilian de Jong. Een ontmoeting tussen twee generaties kunstenaars, eigenwijs en speels, die elkaar vinden in een fantasierijk absurdisme. Te zien zijn grafiek, drukkunst, ruimtelijk werk, foto’s en video.

Frans de Jong (1921-2010) werkte als drukker, typograaf en grafisch kunstenaar. In zijn werk

onderzocht hij de artistieke mogelijkheden van de drukpers. Hij gebruikte vooral typografisch

materiaal zoals letters, lijnen en ornamenten waaruit hij zijn prenten opbouwde. Deze speelse

aanpak combineerde hij met de sjabloontechniek, waarbij hij vormen uit een papieren vel sneed waarvan vervolgens met behulp van de inktrol een afdruk werk gemaakt. Hij staat bekend om zijn kleurrijke, speelse prenten waarin vaak ook een maatschappijkritische laag te ontwarren valt, zoals in zijn protestprent Het stadhuis staat op de Dam.

Kilian de Jong (1986) studeerde in 2016 af bij de opleiding Fine Arts aan de HKU. In zijn beeldend werk put hij inspiratie uit het dagelijkse leven: ‘Ik maak een wereld waarin ik leven geef aan dode objecten uit de natuur en het stadse leven. Dit doe ik onder andere door dode objecten te benaderen als personage.’ In zijn atelier in Maakgemeenschap De Hoop zet hij dit om in speelse, absurdistische en tragikomische beelden. Een steen, een paraplu of andere huishoudelijke objecten verschijnen als personages in zijn zelfgebouwde sets waarin de kunstenaar vaak ook zelf een rol speelt. In het werk van Kilian staat de vervreemding en vervorming van onze notie van alledaagsheid centraal, zowel in zijn installaties als in zijn foto- en filmopnames.

 

OPENING vrijdag 1 maart 2024 van 17.00-19.00

Openingswoord Thomas Gravemaker en Claudia Zeller

Tentoonstellingsperiode vrijdag 1 t/m zondag 3 maart 2024

Openingstijden zaterdag 2 en zondag

 

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

1054 SP Amsterdam

www.wgkunst.nl

020 6161515