Een manifestatie in Amsterdam met tentoonstellingen, lezingen en performances rond het vroege werk van de kunstenaar, schrijver, dichter en uitgever Michael Gibbs.

Bij WG Kunst is op vrijdag 11 november vanaf 17.00 uur de performance de-re-construction te zien (or fuck the alphabeth) van Nina Glockner uitgangspunt  is het werk Identies 1 en 2 van Michael Gibbs. Deze performance is onderdeel van de manifestatie ‘Let it keep secrets’.

Michael Gibbs was een pionier op het gebied van visuele poëzie, waarbij taal als beeldend middel werd ingezet. Hij studeerde aanvankelijk Engelse literatuur in Engeland en was vanaf 1968 actief in de Fluxus beweging. Tijdens zijn studie begon hij met het uitgeven van zijn kunstenaarsmagazine ‘Kontexts’, waarin hij o.a. interviews met William Burroughs en Brion Gysin publiceerde. Vanaf 1974 woonde en werkte hij in Amsterdam.

In zijn werken op papier, installaties en performances onderhield hij een haat-liefde verhouding met taal. Tijdens performances zocht hij alle denkbare grenzen van taal op, bijvoorbeeld door het alfabet te verbranden, te vervloeken, met zijn bloed te schrijven, of door woorden uit te snijden om ze uiteindelijk op te eten. De werken op papier tonen zijn obsessieve relatie met taal door middel van cut-ups, typewriting-, mail- en stamp art. Zijn droge humor sijpelde door in zijn -overigens bloedserieus gepresenteerde- performances en klankpoëzie met onder meer John Cage.In de experimentele jaren 70 was hij nauw betrokken bij de Appel arts centre, waar de vloer de drager van het kunstwerk werd en het lichaam als medium werd ingezet.

Met zijn onafhankelijke publicaties ‘Kontexts’ en ‘Artzien’ heeft Michael Gibbs genereus de avant-garde van de jaren 70 en 80 in Amsterdam een podium verschaft om werk te publiceren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Hij stimuleerde vanuit Amsterdam de internationale kunstscene en documenteerde deze vanuit een ‘no-budget underground culture’. Michael Gibbs leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan vernieuwende ontwikkelingen en zorgde ervoor dat ‘niet-materiële’ vormen van kunst uit deze periode bewaard zijn gebleven. Hij publiceerde werk van Marina Abramović, Sigurdur en Kristjan Gudmundsson, Ulises Carrión, Raúl Marroquin, Reindeer Werk, Lawrence Weiner, Henri Chopin, Jackson Mac Low en vele anderen.

De manifestatie ‘Let it keep secrets’ laat een nieuw publiek kennismaken met dit bijzondere en rijke oeuvre, waaraan ook kenners hun hart kunnen ophalen. Er worden kunstenaarsboeken, objecten, installaties, concrete poëzie en vroege fotowerken getoond in relatie tot zijn aantekeningen, waarin zichtbaar wordt hoe zijn concepten tot stand kwamen. Ook zijn onderdelen van Gibbs performances en klankpoëzie te zien en te horen, naast opnames van zijn interviews met William Burroughs en Lawrence Weiner.

Dit archief wordt voor het eerst opengesteld voor publiek. Gibbs borg het werk op en ging door met nieuwe ontwikkelingen in zijn foto-tekstwerken, om uiteindelijk -wederom als pionier- een kritisch internetmagazine te formeren in rudimentair HTML.
Als conceptueel kunstenaar maar ook als criticus speelde hij een belangrijke rol in
de acceptatie van fotografie als zelfstandige kunstvorm.

De tentoonstellingen die deel uitmaken van ‘Let it keep secrets’ concentreren zich met name op Gibbs’ werk tot 1985, met uitzondering van zijn internetmagazine ‘Why not Sneeze?’(1996), dat naast de kunstenaarsmagazines Kontexts en Artzien te zien zal zijn in de Appel.

Meer informatie via www.michaelgibbs.nl

Het enorme oeuvre van Gibbs is nog steeds actueel en inspireert een nieuwe generatie kunstenaars. De afdeling ‘Beeld en Taal’ van de Gerrit Rietveld Academie is ook betrokken, omdat dit werk een bron is voor hedendaagse ontwikkelingen. De manifestatie biedt een divers programma van performances en installaties op meerdere locaties. Een huidige generatie kunstenaars reflecteert op Gibbs’ oeuvre door nieuw werk te maken. Performers zijn Rose Akras [BR], Peter Baren [NL], Ivan Cheng [AU], Nina Glockner [DE] Mariana Lanarin Lot Meijers [NL]. Overige kunstenaars zijn David Gibbs, [IL] (zoon van) en Doyoun Park, [KR].

 

< Archief